Oricât de puțini bani ne-ar rămâne după chletuielile strict necesare, puși la un loc ei pot constitui o bază de plecare, după 10-15-20 de ani, când copiii noștri vor fi mari. Iar faptul că prețurile activelor sunt acum destul de jos, având în vedere criza generată de pandemia de COVID 19, poate fi un avantaj. Vă prezentăm, mai jos, trei metode prin care puteți strânge bani penru viitorul copilului.
1) Fondurile de investiții
Toate băncile din România și nu doar ele au arondate și divizii de administrare de active (asset management), care se ocupă cu plasare în diverse forme, prin fonduri de investiții, a economiilor clienților băncii sau ale altor oameni. Aceste fonduri de investiții, în funcșie de gradul de risc pe care vrei să ți-l asumi, îți pot oferi randamente mult mai mari deât un depozit bancar. Ca să poți investi, ai nevoie de un cont la bancă în crae să depui lunar o anumită sumă ce va merge spre investiții. Investițiile se fac în titluri de stat, depozite sau acțiuni listate la Bursă, în cea mai mare parte a lor. Dacă suma pe care ești dispus să o economisesști lunar, pentru copilul tău, este una relativ mică, este bine să începi prin plasarea în fonduri cu risc ridicat (banii merg mai mult spre acțiuni) și să cauți un administrator care să nu îți ia comision dacă dorești să schimbi fondul. După ce acumulezi o sumă ceva mai mare, poți trece către fonduri mai puțin riscante (bazate în principal pe plasamente în titluri de stat sau obligațiuni). Dacă economisești sume mai mari de la început, mergi direct spre fonduri cu grad de risc scăzut. În 10-15 ani de economisire vei strânge ceva bănuți, mai ales că fondurile au oferit mereu un randament peste cel al băncilor.
2) Asigurarea de viață cu componentă investițională
Este un produs ceva mai complex, însă banii merg tot spre fonduri de investiții. În plus față de aceasta veți avea și o asigurare de viață care, în caz că se întâmplă ceva cu tine sau soția ta (dacă va fi și ea inclusă) îi va asigura copilului o anumită sumă. La alegerea ta, o parte din cotizația ta lunară va merge spre asigurare (cu cât mai mare suma, cu atât mai mare acoperirea în caz de neneorocire) , iar restul spre investiții, pe un sistem ca cel prezentat mai sus. Pentru cei care vor să fie foarte siguri, există și produse cu o sumă garantată la final de stagiu de cotizare, însă această sumă va fi chiar mai mică decât cotizațiile, fără a mai șpune la socoteală randamente.
3)Contul de economii oferit de stat
Din 2018, pe numele si CNP-ul fiecarui copil, a fost deschis la Trezoreria Statului un cont, Junior Centenar. Orice persoana (parinte, bunic, nasa a copilui) poate depune bani pentru copil in acest cont. Statul garanteaza o dobândă de 3% pentru sumele depuse si, daca sumele noi depuse in cont sunt peste 1200 lei anual, statul plateste si o prima de 600 lei pe an.
Banii nu ii poti scoate decat dupa ce implineste copilul 18 ani, moment in care se calculeaza si se vireaza si sumele acumulate din dobanzi si prima de la stat.