Borbely a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax că nu au temei real afirmaţiile Monicăi Macovei potrivit cărora aplaudă adoptarea Legii lustraţiei, chiar dacă preţul este persoana ei, şi că, prin amendamentul introdus în lege referitor la procurori, UDMR a vrut să-i plătească criticile la adresa reprezentanţilor Uniunii.
„Eu spun că avem nevoie de această lege (a lustraţiei – n.r.), chiar dacă a fost votată prea târziu, noi am fost de acord (cu aceasta), şi cu, şi fără procurori. Nu intru în speculaţii, dar îi reamintesc doamnei Monica Macovei că, atunci când faci o afirmaţie, trebuie să fie bazată pe realitate”, a spus Borbely.
El a adăugat că amendamentele aduse de reprezentanţii UDMR la proiectul de modificare a Codului Penal sunt perfect justificate.
„Colegii mei au propus amendamente, au spus că nu se poate considera un parlamentar la fel cu un funcţionar public. Nici vorbă ca un parlamentar să nu fie tras răspundere dacă face ceva incompatibil. Doamna Macovei face un rău României prin aceste declaraţii, a agitat la UE aceste probleme, de parcă ar fi o treabă decisă. E foarte grav. Ca să fie mai populară, mai luptătoare în ochii unora, depăşeşte măsura. Ar fi bine dacă ar veni la coaliţie, să îi explicăm cum stau lucrurile, le-am lămuri, pentru că, să nu uităm, doamna Macovei este vicepreşedinte PDL”, a arătat Borbely.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, sâmbătă, că aplaudă adoptarea Legii lustraţiei, chiar dacă preţul este persoana ei, arătând că, prin amendamentul introdus în lege referitor la procurori, UDMR a vrut să-i plătească criticile la adresa reprezentanţilor Uniunii.”Sunt între cei care aplaudă adoptarea Legii lustraţiei. Cred că niciodată nu e prea târziu pentru asta. Sigur că era ideal să o facem la începutul anilor ’90 şi să scăpăm de aceatsă politică tulbure şi clasă politică tulbure şi în mare parte coruptă, dar e bine şi acum, iar, dacă preţul sunt eu, foarte bine”, a spus Macovei.
„Sigur că ea (Legea lustraţiei – n.r.) a fost făcută de colegii de la UDMR ca o plată pentru criticile pe care le-am adus, cum de altfel au şi spus unor colegi PDL, să mă învăţ minte că sunt într-o coaliţie şi i-am critica pe acele proiecte de lege prin care vroiau să modifice Codul Penal şi să scoată, de plidă, parlamentarii de la infracţiunea de luare de mită”, a explicat Monica Macovei.
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, Legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist.
Legea lustraţiei a fost votată în absenţa opoziţiei, aflată în grevă parlamentară.
Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că legea lustraţiei, votată de Camera Deputaţilor, prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv.