Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind suplimentarea bugetului MS cu 508,6 milioane de lei pentru continuarea activităţilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus.
Pe de o parte, bugetul Ministerului Sănătăţii (MS) se va suplimenta cu suma de 400 de milioane de lei ca să asigure:
„Avand în vedere contextul epidemiologic determinat de pandemia cu virusul SARS-CoV-2, sumele alocate nu pot acoperi activităţile derulate suplimentar în anul 2020 pentru limitarea râspândirii infecţiei Covid-19 pe teritoriul României. Fără alocarea de resurse financiare suplimentare, activităţi precum vaccinarea antigripală a populaţiei expuse la risc, testarea RT-PCR a persoanelor suspecte de îmbolnavire, precum şi activităţile DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti de realizare a anchetelor epidemiologice şi intervenţiilor în focare nu vor putea fi realizate în perioada imediat următoare. Suplimentar, pacienţii cu HIV/SIDA nu vor avea acces la medicaţia specifică antiretrovirală”, explică Ministerul Sănătăţii în Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ.
Pe de altă parte, bugetul MS se va suplimenta cu suma de 108,6 milioane de lei, destinată rezervei Ministerului Sănătăţii, pentru asigurarea cumpărării medicamentului Veklury (remdesivir) necesar în tratamentul oamenilor diagnosticaţi cu boala Covid-19, conform proiectului de Hotărâre.
„Medicamentul Veklury (remdesivir) este singurul medicament autorizat la nivel mondial şi la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor pacienţilor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziţie comună, în numele şi pentru statele membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare. Ţinând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziţie centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar statele membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie şi producător, Ministerul Sănătaţii din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilităţii achiziţionării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020”, argumentează MS în Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ, consultată de Economica.net.