„Cred că agenţiile de rating vor amâna deciziile, iar pentru 2021 vor aştepta un plan credibil de la noul Guvern, cu o ţintă precisă pentru a ţine sub control cheltuielile rigide şi a inversa tendinţa de creștere a datoriei ca raport în PIB. Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până la instalarea unui nou Guvern”, a spus economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu. Reamintim că Fitch și Moody’s ar urma să publice la finalul acestei luni decizia privind ratingul suveran, iar Standard&Poor’s are ca dată a publicării 4 decembrie 2020, cu doar două zile înainte de data fixată (cel puțin la această oră) a alegerilor.
Economistul şef a precizat că perspectiva fiscală pe termen mediu şi lung ar trebui să arăte o echilibrare a deficitelor şi ar trebui să rezolve dilema bugetului, unde salariile bugetarilor şi pensiile au ajuns aproape la 100% din nivelul veniturilor fiscale şi al contribuţiilor sociale. De asemenea, agenţiile de rating sunt îngrijorate şi de cheltuielile cu dobânzile, deoarece împrumuturile de pe piaţa locală au dobânzi de trei ori mai mari decât cele din Polonia.
Astfel, dacă datoria publică dă semne că se îndreaptă către nivelul de 60%-65% din PIB (cum o au ţările cu rating A) ne putem aştepta la o retrogradare în junk. Dacă însă dă semne de echilibrare, că ar putea atinge peste doi ani un vârf de 50% din PIB, urmând ca după aceea ponderea acesteia în PIB să scadă, atunci putem avea chiar o îmbunătăţire a ratingului, a concluzionat Ciprian Dascălu.