Sotheby’s International Realty cere peste 2 milioane de euro pentru trei vile istorice din Sinaia

Sotheby's International Realty vinde cu peste 2 milioane de euro trei vile istorice din Sinaia, orașul din România cu cel mai mare număr de clădiri clasate ca monumente istorice, raportat la numărul de locuitori. Lucru deloc întâmplător, deoarece felul în care arată astăzi orașul poartă amprenta și semnătura unora dintre cei mai importanți arhitecți români: Ion Mincu, Toma Socolescu, Paul Smărăndescu, Duiliu Marcu sau Grigore Cerchez.
Economica.net - mie, 21 oct. 2020, 18:30
Sotheby's International Realty cere peste 2 milioane de euro pentru trei vile istorice din Sinaia

Casa Anastasie Simu – Vila Retezat

Casa Anastasie Simu, sau Vila Retezat, cum mai este cunoscută în prezent, este proiectată și construită în stilul Renașterii Germane de la începutul secolului XX de către arhitectul ceh Karel Liman, bun prieten al regelui Carol I, pentru care proiectează Castelul Pelișor și holul de onoare al castelului Peleș, toate având elemente comune specifice acestui curent artistic.

În slujba Casei Regale, pe lângă Castelul Pelișor și proiectul complex de reamenajare a Peleșului, Liman semnează și alte proiecte cum ar fi Cuibul Prințesei (1894), extinderea Palatului Cotroceni, casa Prințului Carol din București, cabana Regelui Ferdinand din Lăpușna, reamenajarea Castelului Bran, și câteva clădiri în Sinaia: Vila Economat, Corpul de Gardă, Grajdurile Regale sau Vila Retezat.

După moartea arhitectului, casa a fost cumpărată de academicianul Anastasie Simu (1854-1935), doctor în ştiinţe politice şi administrative, mare iubitor de artă si colecţionar pasionat, primul român care a ridicat un muzeu particular, la Bucureşti, în 1910.

Arhitectura casei, tipică Renașterii Germane, impresionează atât la exterior cât și la interior. Fațada este preponderent de piatră, punctată cu bosaje de colț și decorațiuni ceramice viu colorate. Interiorul este exuberant, remarcându-se bogăția de decorații în lemn, tavanele casetate, pictate, și în special vitraliile de o frumusețe aparte, perfect conservate până astăzi.

Amplasarea în Sinaia este una ideală, fiind suficient de aproape de centrul orașului încât să se poată ajunge aici printr-o plimbare de câteva minute, dar în același timp suficient de izolată pentru a oferi intimitatea și detașarea unei vacanțe la munte. Vila este renovată și funcțională, oferind în acest moment servicii de cazare în 8 camere, 2 apartamente și 1 garsonieră și având o evaluare de 8.8/10 pe una dintre cele mai importante platforme de rezervări online. Viitoarea destinație poate rămâne una comercială, de hotel/pensiune sau poate deveni o reședință personală permanentă sau de vacanță cu foarte mult șarm și plină de istorie.

Prețul solicitat pe proprietatea istorică cu 16 camere este de 1,24 milioane de euro.

Vila Take Ionescu

Vila de pe strada Take Ionescu din Sinaia intră în posesia familiei Ionescu – Take și soția Bessi Richards – în cursul anului 1893, fiind adusă la înfățișarea actuală începând cu 1895, când intra într-un proces de reabilitare și modernizare. Vila este compusă din mai multe corpuri, de înălţimi şi dimensiuni diferite, bine precizate atât în plan cât şi în acoperiş.
 
În corpul central se găsește un vast hol, care comunică, printr-un glasvand, cu marea sufragerie. În 1905, consiliul comunal Sinaia a hotărât ca strada pe care domicilia Take Ionescu să-i poarte numele. Și astfel, adresa vilei devenea “Strada Take Ionescu” nr. 2. Tot în 1905, politicianul era ales preşedinte de onoare al Societăţii filantropice a meseriaşilor sinăieni “Vârful cu Dor”, atașamentul de orașul montan fiind definitiv. După Primul Război Mondial, perioadă sub ocupație germană, vila intră într-o nouă etapă.
 
Take Ionescu este prins cu politica internă, de la înfăptuirea Marii Uniri până la preluarea guvernului la sfârșitul anului 1921, anul 1922 fiind anul decesului marelui om de stat. Moştenitorii au stăpânit-o şi au locuit-o timp de aproape trei decenii, până în 1950, când a fost naţionalizată. Repartizată unei case de copii, renovările si reparaţiile curente s-au făcut din bugetul Inspectoratului Şcolar și clădirea s-a menţinut destul de bine în cele patru decenii cât a avut această destinaţie. După 1990, imobilul a fost scos din gestiunea Inspectoratului și a statului şi a fost retrocedată moştenitorilor lui Take Ionescu.
 
Prețul solicitat pe clădirea cu 15 camere este de 500.000 de euro.
 
Vila Carola

Istoria vilei este legată de începuturile vieții turistice în Sinaia, în cea de a doua parte a secolului al XIX-lea. Primul ei proprietar, fostul valet al prințului Dimitrie Ghica, austriacul Jóseph Ungarth, era la 1870 primul ”hotelier” al comunei Podul Neagului (Sinaia avea să fie atestată ca oraș la 1 decembrie 1874).

Însărcinat să administreze primul hotel din Sinaia, Ungarth avea să își construiască ulterior propria afacere, ridicând în cursul anului 1896 vila Carola. Fiind proprietar de hoteluri şi un restaurator de mare valoare, după ce renunță la Hotelul Caraiman, austriacul se ocupă de Vila Carola, închiriindu-i camerele în regim de pensiune.

Luxul și confortul au reprezentat cuvintele cheie pentru toţi cei care se retrăgeau la Vila Carola, austriacul ştiind cum să le facă cât mai plăcută fiecare şedere. Astfel, grădina vilei era întreţinută de un grădinar, exista o trăsură a pensiunii care permitea vizitatorilor să se plimbe spre locaţiile dorite, iar un cal era pus la dispoziţia celor care doreau sa înveţe să călărească. Micul hotel poartă numele fiicei lui Jóseph Ungarth, Carola, cea care avea să devină ani mai târziu soacra lui Constantin Noica.

Marele filosof se căsătorea în 1934 cu Wendy Muston, fiica lui Walter și Carola Muston, cunoscând-o pe aceasta încă din copilărie și curtând-o în perioada în care acesta se afla înrolat la Sinaia (1931-1932). Locație selectă și cochetă, hotelul avea să fie și locul secret de întâlnire al amanților Elena Lupescu și Carol, prințul moștenitor. Cei doi se cunoscuseră în februarie 1925, iar vila Carola, reședința de la acea ora a Elenei Lupescu, avea să fie locul secret de întâlnire. Hotelul poartă în pereții lui o istorie încărcată, astfel descoperim cum în 1927, camerele lui îl cazau și pe cunoscutul dirijor și violonist Yehudi Menuhin. Acesta avea să petreacă la vârsta de 11 ani două luni drept oaspete al Vilei Carola, timp în care frecventa Vila Luminiș, pentru lecţiile de vioară oferite de George Enescu.

Vila cu 39 de camere este scoasă la vânzare cu 525.000 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este „quishing” și de ce reprezintă o amenințare la adresa deținătorilor de mașini electrice
Ce este „quishing” și de ce reprezintă o amenințare la adresa deținătorilor de mașini electrice
Atacurile de tip „quishing” sunt noua ameninţare digitală care vizează deţinătorii de maşini electrice. pentru a fura detaliile de plată ale şoferilor, avertizează experţii în......
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 4,98 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, iar ...
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze ...
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 lei confiscate
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 ...
Polița de frontieră a anunțat că în data de 02.11.2024, poliţiştii de frontieră de la nivelul întregii ţări au ...