15 state membre UE cer un plan pe termen lung pentru a contracara ştirile false despre 5G

Uniunea Europeană trebuie să vină cu o strategie pentru a contracara dezinformarea cu privire la tehnologia 5G, în caz contrar riscând ca revenirea economică şi atingerea obiectivelor digitale să fie puse în pericol, se arată într-un scrisoare trimisă de un grup de 15 state europene, printre care se numără Polonia şi Suedia, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 oct. 2020, 07:19
15 state membre UE cer un plan pe termen lung pentru a contracara ştirile false despre 5G

În ultimele luni o serie de teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora noul coronavirus ar avea legătură cu tehnologia telefoniei mobile, a dus la incendierea unor turnuri de telefonie în zece ţări europene şi atacarea lucrătorilor care se ocupă de mentenanţa instalaţiilor de telefonie.

Uniunea Europeană consideră telefonia 5G drept o piatră de cheie pentru revenirea economică de pe urma pandemiei de COVID-19, având în vedere promisiunea că va permite o serie de noutăţi precum automobilele autonome şi intervenţiile chirugicale la distanţă.

Cele 15 ţări şi-au exprimat îngrijorările şi propunerile într-o scrisoare comună trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margrethe Vestager, comisarului pentru piaţă internă, Thierry Breton şi vicepreşedintei CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

„Este clar că asistăm la o creştere a activităţii mişcării anti-5G de-a lungul Uniunii Europene” susţin semnatarii scrisorii, care au cerut Uniunii Europene să „adopte o abordare activă, pe termen lung şi sistemică” pentru a răspunde la îngrijorările cu privire la 5G şi câmpurile electromagnetice.

„Noi, în calitate de state membre, suntem gata să contribuim la această iniţiativă UE cu expertiza noastră naţională şi cele mai bune practici pentru a răspunde la problema dezinformării cu privire la 5G şi câmpurile electromagnetice”, se mai arată în scrisoarea consultată de Reuters.

Ţările semnatare cer mai multă cercetare ştiinţifică cu privire la riscurile pentru sănătatea oamenilor, propunând campanii de creştere a conştientizării de-a lungul Europei şi sugerând o dezbatere mai amplă care să ţină cont de temerile şi îngrijorările oponenţilor tehnologiei 5G.

Pe lângă Polonia şi Suedia, alte semnatare ale scrisorii sunt: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi Slovacia.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi publicaţia Handelsblatt, citând un purtător de cuvânt al producătorului......
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...