Lagarde: Europa nu trebuie să întârzie cu fondul de relansare

Europa trebuie să distribuie rapid banii din fondul de relansare a economiei, dotat cu 750 miliarde de euro, şi de asemenea ar trebui să dezbată crearea unui instrument bugetar permanent pentru zona euro, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, preluat de Reuters.
Economica.net - lun, 19 oct. 2020, 07:28
Lagarde: Europa nu trebuie să întârzie cu fondul de relansare

Liderii europeni nu au reuşit încă să ajungă la un acord cu privire la schema pe mai mulţi ani, care include atât granturi cât şi împrumuturi, denumită „Next Generation EU”, crescând riscul ca banii să nu ajungă la timp pentru ţările cele mai afectate.

„Obiectivul Comisiei este să poată distribui aceste fonduri la începutul lui 2021, iar acest calendar trebuie respectat”, a avertizat Christine Lagarde. „Avem nevoie de asemenea de progrese rapide pe partea politică, în special cu privire la adoptarea măsurilor de către parlamentele naţionale”, a adăugat preşedintele BCE.

Lagarde a mai spus că fondurile din planul de relansare trebuie ţintite pentru a putea susţine transformarea economiei. „Dacă nu sunt ţintite, dacă se vor pierde în labirintul administrativ, şi nu vor susţine reorientarea economiei reale din ţările noastre spre mai mult digital şi mai mult verde, atunci vom rata o oportunitate istorică pentru a face o schimbare reală”, a apreciat preşedintele BCE, într-un moment în care negocierile cu privire la acest plan excepţional de relansare au intrat în blocaj la Parlamentul European, în special cu privire la condiţionarea fondurilor de respectarea statului de drept.

Christine Lagarde a mai spus că liderii europeni ar trebui să se gândească la transformarea fondului de relansare într-un instrument permanent, o idee tabu în unele state mai conservatoare, şi de asemenea să discute crearea unui instrument bugetar permanent pentru zona euro. „Credem că este esenţial ca plasele de siguranţă fiscală pe care guvernele le-au introdus în perioada acestei crize să nu fie retrase prea curând”, a spus Lagarde.

În ceea ce priveşte politica fiscală, Lagarde a repetat punctul de vedere standard al BCE, subliniind că panoplia de instrumente a băncii nu este încă epuizată iar decidenţii vor introduce noi stimulente, dacă va fi necesar.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...