„Am decis să revizuim decizia după ce BCE va publica noile sale previziuni macroeconomice, eveniment care este prevăzut să aibă loc în data 10 decembrie”, a declarat Andrea Enria în Comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.
În primăvara acestui an, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, în ideea de a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.
De asemenea, Andrea Enria s-a declarat marţi în favoarea creării unei reţele europene de bănci de rebuturi (-„bad banks”-), care să poată face faţă unei preconizate creşteri a creditelor neperformante, ca urmare a pandemiei de coronavirus. „O iniţiativă europeană, care să conecteze de exemplu reţeaua de companii naţionale de gestionare a activelor, via mecanisme comune de finanţare şi o armonizare a evaluărilor, ar putea fi un instrument util pentru a răspunde la aşteptate creştere a creditelor neperformante şi a asigura un tratament egal în cadrul uniunii bancare”, a spus Enria.
Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.