Suma apare la capitolul referitor la investiții. “Investițiile au însumat 816 mil. lei in T3/20, cu 24% mai mici față de T3/19, din care 635 mil. lei pentru investiții organice, în timp ce diferența se referă la achiziția participației în Han Asparuh offshore din Bulgaria”, arată compania.
Blocul Han Asparuh este situat în partea vestică a zonei bulgare a Mării Negre, este unul de mare adâncime, și acoperă o suprafață de circa 14.200 de kilometri pătrați, cu o adâncime de până la 2.200 de metri. Perimetrul a fost concesionat inițial mai multor companii occidentale: 40% deținea firma franceză Total, 30% cea spaniolă Repsol și restul de 30% cea austriacă OMV, Total este operator. Companiile au primit de la Guvernul bulgar acordul pentru explorarea și exploatarea rezurselor de petrol și gaze a perimetrului Han Asparuh în 2012. Potrivit înțelegerii anunțate atunci de oficialii de la Sofia, companiile și-au asumat investiții de un miliard de euro în explorare, iar statul bulgar ar urma să primească (bonus payment) 40 de milioane de euro.
La finalul lui 2019, Petrom a anunțat că va prelua participația OMV la acest perimteru. Ulterior, Repsol și-a vândut participația celorlalți doi parteneri. Ca urmare, cota Petrom a crescut la 42,86%, iar cea a firmei franceze Total, care este și operatorul blocului, a crescut la 57,14%.