Bilanţ Transporturi 2020: 46 km de autostradă dați în trafic, încă 43 până la finalul anului

Ministrul Transporturilor Lucian Bode a prezentat marți un bilanț al evoluțiilor în domeniu de anul acesta. Astfel, au fost dați în trafic 46 de kilometri de autostradă, inclusiv lotul-muzeu Lugoj - Deva 3, iar până la finele anului mai urmează încă 43 de kilometri.
Economica.net - mar, 03 nov. 2020, 09:56
Bilanţ Transporturi 2020: 46 km de autostradă dați în trafic, încă 43 până la finalul anului

„Am reușit în acest an să menținem toate șantierele deschise, am deschis noi șantiere. Am revitalizat proiecte esențiale peste care se așternuse praful în sertarele companiilor din minister”, a spus Bode.

Potrivit lui, investițiile în infrastructură reprezintă coloana pe care se va reclădi România în următoarea decadă. 

Rutier

– au fost emise ordine de începere a lucrărilor pentru 131 km, în valoarea de 3 mld lei. Până la sfârșitul anului vom mai emite ordine de începere a lucrărilor pentru încă 45 km în valoare de 1 mld lei.

– până la finalul acestui an se va lucra pe încă 180 de km de drumuri în plus față de noiembrie 2019, valorea totală a lucrărilor ridicându-se la 4 mld lei.

– au fost semnate contracte de 8,5 mld lei, însumând 436 km, din care 192 de km de autostrăzi și drumuri expres.

Din noiembrie 2019 s-au dat în trafic 46 km de autostradă, inclusiv lotul muzeu Lugoj – Deva 3.

Până la sfârșitul anului vom da în trafic înca 43 km, Sebeș – Turda lotul 1, VO Bacău și Râșnov  – Cristian.

Ne-am propus să dăm în folosință încă 172 de km de variante ocolitoare: în total 315 km de autostrăzi, drum expres și variante ocolitoare anul acesta.

Proiectul autostrăzii Sibiu – Pitești, astăzi se lucrează pe Sibiu – Boița, cu un progres fizic excelent, de peste 30%. Am semnat contractul pentru secțiunea 5, Curtea de Argeș-Pitești, 30 km, secțiunea 4 este în curs de atribuire. Am lansat licitația pentru secțiunea 3 iar pentru secțiunea 2 au fost trimise documentele la ANAP.

Autostrada Transilvania, se lucra timid pe două loturi. Astăzi avem 25 km dați în trafic, avem 110 km în execuție și mai avem două tronsoane pentru care sunt demarate procedurile de achiziție publică.

Autostrada Brașov – Bacău (A13), în 22 mai am semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectul tehnic.

Autostrada A7 Ploiești – Suceava – Siret, avem cele patru loturi, de la Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani, avem în execuție documentațiile. Pentru restul tronsoanelor avem lansate licitațiile. 

Autostrada A8, am anulat parteriantele toxice. Astăzi pe tronsonul Tg Mureș Ditrău – Tg Neamț – avem perspectiva să finalizăm documentația la jumătatea anului viitor. Pentru podul de  la Ungheni, indicatorii tehnico – economici la final de an.

Autostrada Comarnic – Brașov. Am anulat PPP, am împărțit pe mai multe segmente. Pe 27 octombrie am anunțat câștigător pentru descărcarea de la Comarnic, studiu de fezabilitate. Pentru execuție, am scos la licitație nodul Cormarnic, în prezent este o contestație. 

Autostrada de Centura a Bucureștiului – am dat ordinul de începere pe 17,4 km, în noiembrie vom da și pentru lotul 1, același antreprenor. Mi-aș dori ca antreprenorul de pe lotul 3 să se trezească, astfel încât anul viitor la început să se lucreze pe toate cele trei loturi din sud.

Pentru Craiova – Pitești, se lucrează pe tronsoanele 1 și 2, foarte bine pe 2 unde avem un antreprenor român, sunt convins că lucrările vor fi finalizate înainte de ianuarie 2022, termenul din contract. Am semnat contractele și pentru tronsoanele 3 și 4.

Pentru VO Bacău, vom da în trafic cu mult mai devreme decât în contract. 

Feroviar

Am închis coridorul IV prin semnarea a trei contracte pe Brașov – Sighișoara și pentru studiului de fezabilitate pe sectorul Predeal – Brașov.

Primul pachet pentru complexul feroviar București va fi finalizat în decembrie, conexiunea cu Aeroportul Otopeni. București Nord – Giurgiu, modernizare. Podul de la Grădiștea, încă nu am semnat contractul.

Arad – Craiova – București. Am lansat pe sectorul Arad – Timișoara.

Metroul bucureștean: inaugurarea primei secțiuni a Magistralei 5.

Anul 2020, cel mai bun an pentru investițiile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Necesarul de investiții pentru următorii 10 ani se ridică la 72,22 miliarde de lei.

Vezi evoluţiile pentru fiecare domeniu, în detaliu, aici.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...