Raportul indică faptul că nu există timp suficient pentru ca firmele britanice să fie pregătite pentru noile reguli comerciale. De asemenea, nici guvernul de la Londra nu este deocamdată pregătit pentru trecerea la noile reguli privind schimburile comerciale între Irlanda – stat membru al Uniunii Europene – şi provincia britanică Irlanda de Nord.
”O perturbare în ianuarie este inevitabilă”, a subliniat Maddy Thimont Jack, expertă în cadrul IfG.
”În orice moment, aceasta ar ridica o provocare dură pentru guvern, dar pandemia face lucrurile mult mai dificile. Miniştrii vor trebui să fie pregătiţi pentru a lua decizii dificile privind destinaţiile prioritare ale resurselor începând din ianuarie”, a adăugat ea.
Londra şi Bruxellesul încearcă să convină un acord comercial pentru a proteja schimburi comerciale în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani şi jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfăşurat în 2016. În prezent este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care Londra va continua să aplice normele europene. Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Un scenariu fără acord asupra relaţiilor viitoare ar conduce la disfuncţionalităţi economice grave, care ar afecta companiile şi lanţurile comerciale de ambele părţi.
Londra a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului britanic.