În 20 ianuarie, preşedintele ales Joe Biden ar urma să îi la locul lui Trump la Casa Albă. Până atunci, Twitter îi aplică preşedintelui în exerciţiu reguli speciale, pe motiv de ‘interes public’. Unele mesaje controversate ar fi blocate de reţea pentru orice utilizator care nu se încadrează în categoria ‘lideri mondiali’.
În cazul lui Trump, Twitter doar ascunde mesajele care încalcă regulile uzuale, folosind note de avertizare şi luând alte măsuri pentru restricţionarea distribuirii.
Reţeaua a precizat că tratamentul special nu li se aplică şi foştilor preşedinţi, ci doar ‘liderilor mondiali actuali şi candidaţilor la funcţii publice’. Când astfel de persoane nu mai deţin funcţiile respective, nu li se mai acordă privilegii.
Twitter a adăugat până acum numeroase avertismente şi etichete la mesaje de pe contul personal al preşedintelui american, @realDonaldTrump, de exemplu la cele în care acesta susţine fără dovezi că au existat fraude la alegerile prezidenţiale.
Prima oară când un mesaj al lui Trump a fost acoperit cu eticheta ‘interes public’ a fost în mai, când preşedintele a încălcat regulile Twitter privind apologia violenţei.
Reuters apreciază că Trump îşi va pierde şi privilegiile de pe Facebook după ce va pleca de la Casa Albă. Politica online a Facebook defineşte politicienii – ale căror mesaje nu sunt verificate din punct de vedere al adevărului – drept candidaţi, oficiali în exerciţiu, unii din cei numiţi în funcţii de aceştia şi liderii de partide. Reţeaua precizează că ‘foştii candidaţi sau foştii oficiali continuă să fie acoperiţi de programul nostru de verificare a adevărului, desfăşurat prin terţi’.