„Ne dorim ca România să rămână o țară în care mediul de afaceri are garanția că se poate construi corect, cu respectarea legilor. Sunt peste 13 ani de când investim în România și ne pasă de ceea ce se întâmplă aici. Avem încredere că instituțiile naționale și europene competente vor susține concurența corectă între investitori și un mediu de afaceri sănătos”, afirmă oficialii NEPI Rockcastle în legătură cu subiectul.
Grupul NEPI Rockcastle își exprimă interesul de a oferi un preț Statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial.
în iunie, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și compania ieșeană Iulius au anunțat că vor investi, în etape, 2,87 miliarde de euro, într-un proiect imobiliar major pe platforma Romexpo, care va include muzee și sală multifuncțională de evenimente, un nou parc și conexiuni urbane verzi, soluții de fluidizare a traficului, cel mai mare business district, 12.000 locuri de parcare, retail și lifestyle center și vor genera peste 30.000 de noi locuri de muncă și facilități pentru antreprenori locali.
Proiectul va ocupa circa 350.000 mp.
Romexpo ar deveni, spun cele două companii, singurul centru expozițional din Europa care va fi complet integrat într-un proiect cu funcțiuni mixte, contribuind la potențialul de evoluție sustenabilă și durabilă a Capitalei.
UPDATE
Grupul Iulius a precizat însă că asocierea cu grupul Iulius a demersului inițiat de NEPI Rockcastle este eronată și neaplicabilă, întrucât grupul nu are nicio calitate sau implicare în demersul legislativ la care se face referire. Modificarea Legii Camerelor de Comerț 335/2007, adoptată de Parlamentul României pe 3 septembrie 2020, conferă Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) dreptul de proprietate asupra terenului pe care se află în prezent Centrul Expozițional Romexpo, în vederea dezvoltării ulterioare.
Pentru o corectă informare a opiniei publice, facem precizarea fermă că grupul Iulius va plăti o taxă de superficie pentru utilizarea terenului, la valoarea de piață și în conformitate cu prevederile contractuale care vor fi agreate în parteneriatul cu CCIR, după ce va fi stabilit statutul juridic al terenului.
În acest context, inducerea ideii de obținere a unui presupus ajutor de stat de către grupul Iulius este în mod vădit eronată și poate dezinforma opinia publică.
Avem încredere deplină în justiția română și în autoritățile europene, precum și în capacitatea lor de analiză obiectivă, neinfluențabilă. Suntem implicați activ de peste 20 de ani în dezvoltarea durabilă a comunităților în care suntem prezenți, este ceea ce știm să facem mai bine și modul prin care contribuim la evoluția economică și socială a României.