Vaccinul antiCovid făcut de Moderna are eficacitate de peste 94%, mai mare decât cel făcut de Pfizer – date preliminare

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat luni, 16 noiembrie, că vaccinul antiCovid-19 pe care l-a produs are o rată de eficacitate de 94,5%, arată prima analiză intermediară a studiului de fază trei al companiei. Aceasta înseamnă că, în condiţiile controlate ale studiului clinic făcut de Moderna, 94,5% dintre partipanţii la studiu, care au fost vaccinaţi antiCovid, nu au făcut boala. 
Economica.net - lun, 16 nov. 2020, 12:12
Vaccinul antiCovid făcut de Moderna are eficacitate de peste 94%, mai mare decât cel făcut de Pfizer - date preliminare

Informaţia vine în contextul în care, Pfizer a anunţat săptămâna trecută că vaccinul său are peste 90% eficacitate împotriva noului coronavirus.
Subliniem că datele furnizate de cei doi producători de vaccinuri se referă la eficacitatea vaccinului şi nu la eficienţa sa.

De ce e importantă precizarea

Rata de eficacitate a unui vaccin se referă la proporţia oamenilor vaccinaţi care, în condiţiile controlate ale unui studiu clinic, nu au dezvoltat boala pentru care au fost vaccinaţi sau au făcut o formă uşoară.

Rata de eficienţă a unui vaccin vizează proporţia oamenilor din viaţa reală care fie nu au dezvoltat boala, fie au făcut o formă uşoară a infecţiei după ce au fost vaccinaţi. Determinarea ratei de eficienţă a vaccinului va începe abia după ce va fi pus pe piaţă. 

Moderna intenționează să se înscrie pentru a primi o Autorizație de Utilizare de Urgență (EUA) de la FDA (Food and Drug Administration) din SUA, în următoarele săptămâni, și se așteaptă ca această autorizație să se bazeze pe analiza finală a 151 de cazuri și o urmărire mediană de peste 2 luni.
„Această analiză intermediară pozitivă din studiul de fază 3 ne-a oferit prima validare clinică conform căreia vaccinul nostru poate preveni boala COVID-19, inclusiv o formă severă a acesteia,” spune Stéphane Bancel, Chief Executive Officer la Moderna.

Estimările făcute de companie arată că vaccinul va rămâne stabil la temperaturi standard în cadrul unităților frigorifice, de la 2° la 8° C, timp de 30 de zile. 

Timp de şase luni, vaccinul rămâne stabil dacă e depozitat şi livrat la temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

Nu este necesară diluarea acestuia înainte de vaccinare, spune compania Moderna.

În august, compania farmaceutică americană Moderna a anunţat că va comercializa viitorul său vaccin său împotriva Covid-19 la un preţ cuprins între 32 şi 37 de dolari doza, un ”preţ de pandemie” care va depinde de asemenea de volumele solicitate de fiecare ţară, exprimându-şi totodată speranţa unui acces universal la vaccin, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...