Mega-licitația pentru 40 de trenuri noi în România, reluată. Instanța a dispus reevaluarea tuturor celor trei oferte

Curtea de Apel București (CAB) a decis continuarea mega-licitației pentru achiziția a 40 de trenuri regionale, după ce anterior Tribunalul București dispusese anularea acesteia. De asemenea, CAB obligă Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) să reevalueze ofertele tututor celor trei concurenți: asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, Alstom și Siemens Mobility.
Anemona Andone - lun, 16 nov. 2020, 19:45
Mega-licitația pentru 40 de trenuri noi în România, reluată. Instanța a dispus reevaluarea tuturor celor trei oferte

Punct și de la capăt în cazul epopeei celei mai mari achiziții de trenuri noi din România, după ce instanța a dispus reevaluarea ofertelor celor trei concurenți.

„Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea celor trei oferte depuse de Asocierea CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd. – Astra Vagoane Călători SA, Alstom Ferroviaria S.p.a. şi Asocierea Siemens Mobility SRL – Siemens Mobility Gmbh Germania – Siemens Mobility Gmbh Austria sub aspectul factorului de evaluare „consumul de energie electrică” cu respectarea prevederilor documentaţiei de atribuire, a Deciziei CNSC nr. 2153/C10/2011, 2023, 2140 din 29.11.2019, a Deciziei nr. 348/16.03.2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 7092/2/2019 şi a considerentelor prezentei decizii”, se arată în decizia instanței din 12 noiembrie.

Astfel, după reevaluarea ofertelor, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) urmează să emită un nou raport al procedurii cu desemnarea unei oferte câștigătoare.

Amintim că pe 13 iulie gigantul european Alstom a înaintat recurs la decizia Tribunalului București de anulare a licitației pentru 40 de trenuri regionale în România. Recurs împotriva deciziei de anulare a licitației au formulat apoi și Astra Vagoane Călători, chinezii de la CRRC Qingdao Sifang, precum și ARF.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță,

– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie 2019, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...