Nici măcar secretarul general al PDL, Ioan Oltean, nu a spus dacă în filiala pe care o conduce, Bistriţa-Năsăud, va fi formată o Mişcare Populară. „Vom trăi şi vom vedea ce va fi la Bistriţa”, a spus Oltean, citat de agenţia Mediafax.
El a precizat că a votat, în Colegiul Director, pentru posibilitatea ca organizaţiile judeţene să încheie alianţe electorale la nivel local cu denumirea „Mişcarea populară”. El le-a spus ziariştilor că au înţeles greşit că el ar fi împotriva mişcării populare.
Preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, a declarat corespondentului Mediafax, că filiala judeţeană nu a decis, deocamdată, dacă la alegerile locale va încheia vreo alianţă.
„Mai este timp, vom decide, mai e atâta vreme până la alegeri. Acum există mai multe posibilităţi. Trebuie să stăm de vorbă cu eventualii parteneri, să vedem dacă este oportun să mergem cu această Mişcare Populară, la alegerile locale. Deocamdată nu avem această opţiune, dar nu înseamnă că nu se poate realiza”, spus Ostaficiuc.
Preşedintele PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton, a declarat, luni, că este posibilă încheierea unei alianţe la nivel local pentru alegerile din iunie, decizia urmând să fie luată în Biroul Permanent Judeţean (BPJ). „E posibilă încheierea unei alianţe, trebuie să decidem în Biroul Permanent Judeţean”, a afirmat Ion Ariton. El nu a nominalizat nicio formaţiune politică cu care PDL Sibiu ar putea încheia o alianţă locală, această decizie urmând a fi luată în cadrul şedinţei Biroului Permanent Judeţean.
Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat, luni, că filiala judeţeană va stabili până la sfârşitul acestei săptămâni dacă va încheia alianţe electorale pentru alegerile locale şi cu ce formaţiuni politice.
„E prematur să spun acum ce vom face la alegerile locale, câtă vreme decizia Colegiului Director al PDL a fost luată duminică. Până la sfârşitul acestei săptămâni vom analiza în interiorul filialei, în cadrul unei şedinţe a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al PDL Cluj, şi vom decide dacă vom face alianţe la alegerile locale din iunie şi cu ce partide”, a spus Buda.
Prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, a declarat, luni, că în judeţul Suceava, organizaţia PDL este o alianţă formată din fuziuni succesive în ultimii zece ani, iar oportunitatea înfiinţării Mişcării Populare va fi discutată în Biroul Permanent Judeţean.
„Structura organizaţiei PDL este formată din fuziuni succesive în ultimii zece ani”, a spus Onofrei, care a fost preşedinte al PNŢCD Suceava, iar ulterior preşedinte al PNL Suceava, acum fiind prim-vicepreşedinte al organizaţiei PDL.
El a spus că posibilitatea înfiinţării Mişcării Populare la Suceava va fi discutată în Biroul Permanent Judeţean al organizaţiei PDL şi se va analiza varianta optimă. „Oportunitatea vine şi din perspectiva alegerilor parlamentare. Nu sunt probleme pentru alegerile locale, ci cum ne organizăm pentru parlamentare. Mişcarea Populară poate fi un motiv pentru o prezenţă mai mare la vot”, a spus Onofrei.
Secretarul general al PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan, a declarat, luni, că în cursul acestei săptămâni se va decide dacă se va face Mişcarea Populară în acest judeţ, iar discuţiile vor fi purtate cu reprezentanţii PNŢCD, UNPR şi ai Partidului Verzilor.
Există organizaţii ale PDL care se simt suficiente de puternice pentru a nu avea nevoie de umbrela Mişcării Populare pentru a câştiga alegerile locale. Preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, a declarat că, în opinia sa, în judeţ „nu este cazul” ca formaţiunea pe care o reprezintă să realizeze vreo alianţă în vederea alegerilor locale.
„Eu cred că la noi (în judeţul Bihor – n.r.) nu este cazul să facem nicio Mişcare Populară sau de alt fel cu vreun partid parlamentar sau neparlamentar. Cred că s-ar putea face anumite înţelegeri electorale doar în unele comune, dacă va exista interes în acest sens pe plan local”, a spus Seremi.
Întrebat care este motivul pentru care în Bihor „nu este cazul” să se realizeze o alianţă între PDL şi alte formaţiuni sau organizaţii pentru alegerile locale, Seremi a răspuns că asemenea înţelegeri pot fi făcute în judeţele unde partidul nu are suficiente şanse de câştig. „Eu sunt convins că în multe alte judeţe nu este cazul să se facă o Mişcare Populară. Doar acolo unde colegii noştri nu au candidaţi sau nu au puterea în tot judeţul”, a spus Seremi.
Sunt şi entuziaşti ai formării Mişcării Populare. Liderii ieşeni ai PDL se pronunţă în favoarea încheierii unei alianţe la alegerile locale, intitulată „Mişcarea Populară pentru Iaşi”, discuţiile cu alte formaţiuni politice pentru iniţierea acestei construcţii politice urmând să fie începute în perioada următoare.
Preşedintele PDL Iaşi, Dumitru Oprea, a declarat, luni, pentru corespondentul Mediafax, că decizia trebuie luată cât mai repede, el optând pentru varianta prezentării în alegeri sub sigla Mişcării Populare. „Vom discuta în conducerea organizaţiei cum vom merge exact, nu pot influenţa eu decizia. Totuşi, aş înclina pentru Mişcarea Populară”, a spus Dumitru Oprea.
Senatorul PDL de Iaşi Mihaela Popa, vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, a afirmat că formula cea mai bună pentru filiala ieşeană a democrat-liberalilor este participarea în alegeri într-o alianţă cu alte formaţiuni politice. „Sunt în favoarea alianţei. Aceasta se va numi Mişcarea Populară pentru Iaşi. Vom vedea cine ar putea veni alături de noi, mă gândesc în primul rând la PNŢCD şi la ecologişti”, a precizat Mihaela Popa.
Şi liderul filialei municipale a PDL Iaşi, deputatul Marius Spînu, susţine varianta Mişcării Populare. El a mai spus că Mişcarea Populară şi UNPR ar putea prezenta candidaţi comuni la primăria Iaşi şi la şefia Consiliului Judeţean. „Se va negocia, anticipez că vor fi discuţii grele pe tema asta”, a afirmat deputatul Marius Spînu.
Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat luni că pe plan local intenţionează să formeze o alianţă cu două partide de dreapta din Arad, pentru alegerile locale. „Avem în vedere o alianţă cu partidele de dreapta din Arad. Este vorba de PNTCD şi Partidul Ecologist. Cred că ar putea exista o colaborare bună cu cele două formaţiuni”, a declarat Seculici. El a afirmat că încă nu a început discuţiile cu reprezentanţii celor două partide.