Profiturile primelor şase bănci din sistemul bancar românesc, care concentrează circa 70% din piaţă, au fost ceva mai mici decât cele înregistrate de aceleaşi bănci în primele nouă luni ale anului trecut. Pandemia, perioada de lockdown şi dobânzile mici şi-au pus amprenta pe profiturile băncilor comerciale, chiar dacă există moratorii şi prevederi ale BNR şi BCE care nu impun constituirea de provizioane şi menţinerea anumitor indicatori de lichiditate şi solvabilitate.
Astfel, cea mai mare scădere a profitului înregistrată de o bancă în primele trei trimestre din 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a avut-o Unicredit, urmată de BRD şi apoi de BancaTransilvania şi ING Bank.
Pentru primul trimestru din acest an, UniCredit raportase un profit net de doar 15 milioane de euro, tot în scădere faţă de 2019, iar la jumătatea anului ajunsese la un câştig de 62 de milioane de euro. Însă, în trimestrul al treilea, UniCredit a obţinut în România un profit de 25 milioane de euro, în scădere cu 43% faţă de acelaşi interval de anul trecut.
Grupul BRD a obţinut un profit net de 738 de milioane de lei în primele nouă luni, faţă de 1,23 de miliarde de lei în perioada similară din 2019, în scădere cu 39%, potrivit rezultatelor financiare ale băncii remise luni Bursei de Valori Bucureşti.
Banca Transilvania a avutun profit net în scădere cu 32,6% în primele nouă luni din acest an. Grupul Financiar Banca Transilvania a obţinut un profit net consolidat de 1,056 de miliarde de lei, la 30 septembrie, în scădere cu 32,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare anunţate de bancă.
ING Bank România înregistra, la finele lunii septembrie 2020, un profit net de 443 milioane de lei, în scădere cu 26% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat al băncii.
Surprizele rezultatelor financiare la 9 luni le reprezintă BCR şi Raiffeisen Bank. Sunt singurele bănci care au raportat o creştere a profitului pe primele trei trimestre din 2020 faţă de primele trei trimestre din 2019. Dacă în cazul Raiffeisen Bank vorbim de o creştere de9% a profitului înregistrat în 2020, în cazul BCR, creşterea este de 142%. Creşterea cu 142,5% a profitului net al BCR în primele nouă luni din 2020, la 175,2 mil. euro, vine şi pe fondul comparaţiei cu un rezultat slab din aceeaşi perioadă din 2019, când banca a făcut un provizion excepţional legat de BCR Banca pentru Locuinţe.
Acelaşi lucru s-a întamplat şi în cazul Raiffeisen Bank, despre care banca şi spune în comunicatul său: „Este important totuţi de menţionat că profitul net pe care banca l-a anunţat anul trecut la T3 a fost afectat de câteva evenimente nerecurente (provizioane pentru litigii, pentru Banca pentru Locuinţe Aedificium), pe cand profitul net de anul acesta nu a mai fost marcat de astfel de influenţe”.