„Nu aş avea încredere în nimeni care spune că actualul ajutor pentru Grecia este suficient. Depinde dacă vor putea respecta măsurile (de austeritate, n.r.) pe parcursul mai multor alegeri”, a afirmat Faymann, într-un interviu pentru cotidianul Oesterreich.
Potrivit unui raport în lucru al Troicii formate din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), obţinut de revista germană Der Spiegel, Grecia ar putea avea nevoie de încă 50 de miliarde de euro în 2015, întrucât nu va putea reveni pe pieţele financiare externe pentru a împrumuta bani.
Guvernul german a cerut scoaterea din document a paragrafului referitor la posibilitatea unui al treilea pachet financiar, pentru că nu a vrut să distragă atenţia de la al doilea ajutor, de 130 de miliarde de euro, aflat în prezent în discuţie.
Grecia se află în procesul de a preschimba obligaţiunile guvernamentale deţinute de investitorii privaţi, procedură în urma căreia datoria ţării ar coborî cu circa 100 de miliarde de euro. Aprobarea celui de-al doilea pachet de ajutor extern ar trebui să aibă loc săptămâna următoare, după ce vineri sunt publicate rezultatele preschimbării obligaţiunilor.
Statul elen a primit primul pachet de ajutor financiar în 2010, în valoare de 110 miliarde de euro, după ce costurile ţării au crescut puternic şi au făcut nesustenabilă refinanţarea datoriei prin împrumuturi din piaţă.