Volksbank pierde primul proces colectiv cu clienţii. Instanţa desfiinţează clauzele abuzive

Tribunalul Bucureşti face o nouă mutare importantă în procesele colective împotriva băncilor şi se pronunţă în cea mai mare măsură în favoarea clienţilor şi împotriva Volksbank, constatând existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit. S-a dat tot, afară de daunele morale. Acesta este primul proces colectiv din ţară iniţiat de clienţi împotriva Volksbank, fără implicarea Protecţiei Consumatorului, în care se dă o sentinţă.
Mihai Banita - mar, 20 mart. 2012, 12:39
Volksbank pierde primul proces colectiv cu clienţii. Instanţa desfiinţează clauzele abuzive

Tribunalul Bucureşti a decis că acţiunea celor 89 de clienţi (49 de dosare) reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii împotriva băncii Volksbank este aproape în totalitate validă.

Update: din sentinţa publicată în sistemul Ecris rezultă că din cei 89 de clienţi care au chemat iniţial Volksbank în judecată, 6 oameni, cu trei dosare au renunţat. Alte 26 de persoane, cu 17 dosare s-au înţeles cu banca. Instanţa a respins acţiunea a 17 clienţi cu 11 dosare – nu avem încă detalii despre motivul care a stat la baza acestei decizii, aşteptăm motivarea instanţei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Volksbank, la începutul procesului, erau 89 de clienţi – unii codebitori -, 53 de titulari de credite şi aveau un total de 61 de convenţii – unii aveau mai multe credite.

Clienţii reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii au obţinut:

– declararea clauzei privind comisionul de risc ca fiind abuzivă şi vor primi înapoi banii plătiţi de-a lungul timpului pe aceast comision.

– alte comisioane din contracte: comisionul de rezervă minimă obligatorie, comisionul de administrare garanţii, comisionul de monitorizare a poliţei de asigurare, comisionul de neutilizare

– ajustarea dobânzii. În funcţie de tipul de contract, clienţii care au avut dobândă fixă (de 3,99% sau 4,25%), modificată ulterior de bancă printr-o clauză declarată acum abuzivă, vor rămâne cu această dobândă şi vor primi înapoi diferenţa de bani plătită în plus. (despre această clauză puteţi citi mai multe în articolul: Dobândă de 3,99% fixă, pe viaţă. Volksbank pierde pe bandă rulantă procesele cu clienţii)

Sentinţa Tribunalului Bucureşti trebuie pusă în aplicare de la comunicare, astfel că Volksbank ar trebui să modifice prevederile din contracte începând de astăzi.

Banca trebuie să plătească cheltuieli de judecată de 14.400 de lei.

Piperea: „I-am ciuruit”

Avocatul Gheorghe Piperea spune că singurul capăt de cerere care a fost respins este cel referitor la daunele morale, lucru care afectează şi valoarea cheltuielilor de judecată ce vor fi plătite de către bancă. În rest, instanţa a satisfăcut toate cererile clienţilor.

Costurile creditului scad cu două treimi. De la o DAE de 12%, s-a ajuns acum la o DAE de 4-5%, în funcţie de dobânda oferită de Volksbank la momentul semnării contractului”, spune avocatul.

Piperea spune că există elemente comune cu acest proces colectiv în toată ţara, mulţi clienţi folosind modelul său de acţiune în instanţă.

Procesul colectiv a fost deschis la 8 noiembrie 2010, şi pronunţarea a fost amânată în mai multe rânduri. Mai mulţi clienţi s-au retras din proces de-a lungul timpului după ce au negociat cu banca.

În toată ţara am identificat peste o sută de procese pierdute definitiv şi irevocabil de către Volksbank, şi doar câteva câştigate, situaţie descrisă în articolul: Fenomen naţional: Băncile pierd pe bandă rulantă procesele cu clienţii nemulţumiţi.

Pe rolul instanţei bucureştene se află mai multe procese colective, atât împotriva Volksbank, cât şi împotriva BCR.

De altfel, în urmă cu două săptămâni, un grup de 360 de clienţi reprezentaţi de Piperea a câştigat împotriva BCR la Tribunalul Bucureşti. În acel caz, clienţii nu au obţinut însă atât de multe prevederi favorabile de la instanţă.

Ce spune Volksbank. Redăm mai jos comunicatul integral de presă remis către ECONOMICA.net de către bancă:

Volksbank România va ataca decizia Tribunalului Bucureşti în termenul legal

Vom ataca această decizie deoarece considerăm că încalcă un important principiu de drept: cel al contractului ca lege între părţi.

În momentul în care o persoană semnează un contract, trebuie să fie ţinută responsabilă faţă de obligaţiile asumate în acel contract. La momentul semnării contractelor de credit cu Volksbank România, nu existau reglementări care să limiteze tipurile de tarife şi comisioane pe care băncile le pot percepe. De asemenea, clienţii ştiau că vor datora un comision de risc, acesta fiind detaliat şi în contract, şi în scadenţarul anexat.

În plus, există hotărâri definitive şi irevocabile ale altor instante, cum ar fi Tribunalul Mehedinţi, în favoarea Volksbank. Tribunalul Mehedinţi a concluzionat că, în contractele încheiate cu Volksbank, clauzele privind perceperea comisionului de risc sunt valabile, dat fiind că acestea sunt exprimate în mod clar şi inteligibil şi fac parte din „preţul” contractului.

Numărul de clienţi implicaţi în acest proces nu este semnificativ: este vorba de 49 de clienţi. Cifra este mică, mai ales în comparaţie cu alte decizii pe teme similare, în procese cu peste 400 de părţi. Am dori să subliniem de asemenea faptul că grupul iniţial de clienţi nemulţumiţi chemaţi la conciliere număra 103 persoane.

Nu negăm faptul ca banca nu a acţionat perfect în trecut, în relaţia cu clienţii. Ne asumăm aceste greşeli şi am învăţat din ele.

Dincolo de criticile aduse, Volksbank a fost pionier în oferirea de credite ipotecare cu rate fixe ale dobânzilor, aceste credite având o pondere foarte importantă în portofoliul băncii, alături de creditele cu dobândă variabilă, calculată în funcţie de Euribor/Robor/Libor.

Dorim să devenim un partener de încredere pentru clienţii nostri şi înţelegem că unii dintre aceştia se pot confrunta cu dificultăţi datorate crizei economice şi că ar putea avea probleme în rambursarea creditelor. Suntem dispuşi să ascultam problemele lor şi să ii ajutam. Pentru un număr semnificativ de clienţi am reuşit să găsim soluţii într-un timp mult mai scurt şi la un cost mult mic decât prin Justiţie.

 

Citeşte şi: Fenomen naţional: Băncile pierd pe bandă rulantă procesele cu clienţii nemulţumiţi

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...