Goldman Sachs şi JPMorgan consiliază UniCredit în legătură cu potenţiala achiziţionare a Monte dei Paschi – Reuters

UniCredit SpA este consiliată de băncile americane Goldman Sachs şi JPMorgan în vederea actualizării anul viitor a planului de afaceri şi a potenţialei achiziţii a participaţiei deţinute de Guvernul italian la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.
Economica.net - Dum, 29 nov. 2020, 08:39
Goldman Sachs şi JPMorgan consiliază UniCredit în legătură cu potenţiala achiziţionare a Monte dei Paschi - Reuters

Înfiinţată în 1472, Banca Monte dei Paschi di Siena este cea mai veche bancă din lume. Instituţia financiară a fost salvată de la faliment în 2017, când Guvernul de la Roma a plătit 5,4 miliarde de euro pentru o participaţie de 68%, pe care a convenit să o vândă în cadrul unui acord cu organismele europene de reglementare.

UniCredit este considerat partenerul ideal, ţinând cont de bilanţul său robust, dar şi rivalul mai mic Banco BPM este interesat de BMPS, susţin sursele.

În urma consolidării din sectorul bancar european, au sporit presiunile asupra directorului general Jean Pierre Mustier de a renunţa la poziţia sa de respingere a fuziunilor şi achiziţiilor (M&A). Luna aceasta, el a refuzat să comenteze informaţiile potrivit cărora UniCredit se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor italiene pentru a prelua Monte dei Paschi (BMPS).

„Planul nostru nu se bazează pe fuziuni şi achiziţii. Preferăm, mai degrabă, o transformare decât o integrare şi vom folosi excedentul de capital pentru a sprijini economia şi a-i recompensa pe acţionari, când ni se va permite”, a declarat Mustier,  scrie Agerpres.

UniCredit lucrează cu Goldman Sachs şi JPMorgan la actualizarea planului de afaceri care va fi prezentat în trimestrul doi din 2021. De asemenea, cele două bănci vor consilia UniCredit în legătură cu potenţiala tranzacţie cu BMPS, susţin sursele.

Reprezentanţii JPMorgan nu au dorit să comenteze, iar cei ai Goldman Sachs nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

În 5 noiembrie, UniCredit SpA a confirmat ţintele de profit, după rezultate trimestriale peste aşteptări, şi a suspendat planurile de separare a operaţiunilor din Italia de cele din străinătate, în încercarea de a îmbunătăţi costurile de finanţare ale singurei bănci italiene de importanţă sistemică la nivel global.

Banca activează în 14 ţări din Europa, cu operaţiuni semnificative în Germania şi Austria, precum şi în Europa Centrală şi de Est. Banca obţine mai mult de jumătate din veniturile sale în afara Italiei. De aproximativ un an, directorul general Jean Pierre Mustier se concentrează pe accelerarea planurilor privind plasarea activelor din străinătate într-un sub-holding din Germania, care să fie separat de operaţiunile din Italia.

„Datorită achiziţionării masive de bonduri de către BCE şi a evoluţiei randamentelor obligaţiunilor suverane, nu este nevoie să punem în practică plasarea activelor din străinătate într-un sub-holding, astfel încât intenţia rămâne în stadiul de proiect”, a declarat Mustier.

Al doilea grup bancar italian a raportat un profit net de 680 milioane de euro (798,39 milioane de dolari) în trimestrul trei din 2020, mult peste estimările analiştilor, de 334 milioane euro.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services. 

Te-ar mai putea interesa și
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată și fără continuitate
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată ...
România se află într-un moment critic, în care producţia industrială rămâne mult sub nivelul de dinaintea pandemiei, iar politicile publice pentru sprijinirea sectorului industrial sunt......
România a semnat două contracte de 600 mil. euro cu Banca Europeană de Investiții
România a semnat două contracte de 600 mil. euro cu Banca Europeană de Investiții
Două contracte, în valoare de 600 milioane euro, au fost semnate cu Banca Europeană de Investiţii, acestea vizând modernizarea ...
Investitorii în energie verde au scos peste 11.100 de hectare de teren din circuitul agricol. Nota de plată: 97,6 milioane de euro
Investitorii în energie verde au scos peste 11.100 de hectare de teren din circuitul agricol. Nota de plată: 97,6 milioane ...
Peste 11.100 de hectare de teren agricol aflat în extravilanul localităților, dintre care cele mai mari suprafețe în ...
Lucian Popovici, Cegeka: Asistăm la o schimbare a pieței de IT. Vom avea nevoie de schimbări majore de mentalitate
Lucian Popovici, Cegeka: Asistăm la o schimbare a pieței de IT. Vom avea nevoie de schimbări majore de mentalitate
Piața IT din România trece printr-o perioadă de transformare, iar modelul tradițional de outsourcing, bazat pe externalizarea ...