După finalizarea cu succes a achiziţiei, Vienna Insurance Group va urca în Ungaria de pe locul 6 pe poziţia de lider de piaţă. Preţul de achiziţie a acţiunilor este de 830 de milioane de euro.
„Achizitia operatiunilor Aegon din Europa Centrala şi de Est este un pas important pentru Vienna Insurance Group în vederea consolidarii durabile a poziţiei de lider în ECE şi pentru valorificarea de noi oportunităţi. Pe piaţa din Ungaria facem saltul către primul loc. Acest lucru ne poziţionează, ca şi în Austria, ca lider de piaţă în toate ţările vecine la est (Republica Ceha, Slovacia şi Ungaria). În Turcia, reuşim să intrăm pe piaţa asigurărilor de viaţă, iar în Polonia, România şi Ungaria ne putem extinde semnificativ potenţialul în domeniul fondurilor de pensii private. „, a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group, despre tranzactia de succes cu Aegon.
Extindere semnificativă a activităţilor de administrare a fondurilor de Pensii private
Prin achiziţia societăţilor de administrare a fondurilor de pensii private Aegon din Ungaria, Polonia şi România, Vienna Insurance Group acordă o atenţie deosebită gestionării economiilor realizate pentru perioada pensionarii şi îşi extinde accesul la activitatea de pensii administrate privat. Având în vedere evoluţiile demografice şi dificultăţile de finanţare pentru sistemele de pensii de stat, aceste pieţe oferă oportunităţi majore de creştere pentru fondurile de pensii private. În special în Polonia, unde reforma pensiilor adoptată în 2019 duce la introducerea Planurilor de Capital pentru Angajaţi, pot fi exploatate potenţialul extins şi sinergiile cu implicarea anterioară a Grupului VIG în acest domeniu. Toate cele trei societăţi de administrare a fondurilor de pensii private sunt printre primele 4 pe piaţă în ţările respective. Activele totale administrate se ridica la 4,9 miliarde de euro.
Compania poloneza si sucursala sa din Romania se concentreaza pe furnizarea de polite de asigurari de viata traditionale si cu componenta investitionala (de tip unit-linked). In Romania, businessul de asigurari de viata este generat in principal prin cooperarea cu Banca Transilvania. Cele doua companii de asigurari de viata din Polonia si Romania au generat un volum de prime de 85 de milioane de euro* in 2019 (62 de milioane de euro in Polonia, 23 de milioane de euro in Romania).
Dat fiind faptul că în România, austriecii sunt interesaţi de pensiile private, cum nici BCR Asigurări Viaţă, nici Asirom nu au licenţă pentru pensii private, VIg ar putea opera din Polonia prin Compensa sau Inter Risk.
Finalizarea tranzactiei asteptata in a doua jumatate a anului 2021
Tranzacţia este supusă aprobărilor necesare din partea autorităţilor de reglementare şi concurenţă. Finalizarea oficială a achizitiei companiilor Aegon este aşteptata în a doua jumătate a anului 2021. În 2019, companiile care vor fi achiziţionate au generat un profit net de aproximativ 50 de milioane de euro, având aproximativ 1.650 de angajaţi.