De asemenea, a fost anunţat un nou fond de transformare pentru angajaţi, în valoare de un miliard de euro, până în 2025.
„Consiliul de Supervizare şi-a exprimat sprijinul deplin pentru strategia companiei anunţată în octombrie, care include reducerea cheltuielilor de investiţii şi a celor cu cercetarea şi dezvoltarea la divizia Mercedes-Benz cu 20% până în 2025, faţă de nivelul din 2019”, se arată în comunicatul Daimler.
Deja Daimler a redus costurile, după ce în trimestrul doi din 2020 a înregistrat pierderi de 1,91 de miliarde de euro (2,21 de miliarde de dolari), deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) a diminuat cu aproximativ o treime vânzările de maşini, furgonete, autobuze şi camioane produse de grupul german.
Conducerea şi reprezentanţii angajaţilor au ajuns la un acord privind înfiinţarea fondului în primul trimestru din 2021 pentru a ajuta la păstrarea locurilor de muncă, în condiţiile în care grupul german se concentrează pe producerea vehiculelor electrice.
Joi, angajaţii Daimler au trimis zeci de mii de cărţi poştale conducerii companiei pentru a protesta faţă de planurile de restructurare şi de reducere a costurilor.
Reprezentanţii angajaţilor şi sindicatul IG Metall au trimis la sediul Daimler din Stuttgart peste 50.000 de cărţi poştale care conţin solicitările angajaţilor. Este pentru prima dată în istoria companiei când angajaţii recurg la astfel de măsuri.
În spatele cărţilor poştale sunt oamenii care au făcut din Daimler compania de succes de astăzi, a afirmat preşedintele Consiliului angajaţilor, Michael Brecht.
Disputa dintre sindicat şi conducere se concentrează pe viitorul fabricii Mercedes-Benz din Untertuerkheim. Angajaţii susţin că până în 2025 se va renunţa la 4.000 din cele 19.000 de locuri de muncă.
Compania germană se aşteaptă acum ca profitul operaţional din 2020 să fie în linie cu cel de anul trecut, de 10,3 miliarde de euro, după ce anterior previzionase un declin al câştigurilor. Previziunile Daimler se bazează pe o normalizare a condiţiilor economice de pe pieţele sale cheie, în absenţa unor noi măsuri de izolare ca urmare a pandemiei.
Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.
În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.