EXCLUSIV Nemții se cumpără între ei pe piața asigurărilor din România. Allianz Țiriac a preluat Gothaer (CONFIRMARE)

Grupul german Allianz, acționar majoritar al Allianz Țiriac, a bătut palma cu grupul Gothaer pentru preluarea afacerilor din România ale acestora din urmă. Tranzacția a ajuns azi la aprobare, la ASF, proces care durează în general 3-5 luni. Președintele Leslie Breer și reprezentantul direct al Gothaer în board urmează să iasă. Până la aprobarea tranzacției, însă, nu se va schimba nimic.  Informația ne-a fost confirmată din mai multe surse, inclusiv oficiale. De altfel, tranzacția a făcut și obiectul unui anunț intern în cadrul Allianz Țiriac.
Şerban Buşcu - mie, 09 dec. 2020, 11:49
EXCLUSIV Nemții se cumpără între ei pe piața asigurărilor din România. Allianz Țiriac a preluat Gothaer (CONFIRMARE)

UPDATE. Allianz Țiriac a confirmat, printr-un comunicat de presă, că a bătut palma cu Gothaer.

” Allianz-Ţiriac Asigurări și Grupul Gothaer anunţă semnarea unui acord de preluare a Gothaer Asigurări Reasigurări, aceasta fiind prima achiziție a unei companii de asigurări efectuată de Allianz-Ţiriac după mai bine de 25 de ani de creștere organică.

Finalizarea tranzacției este condiționată de primirea aprobărilor din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară și Consiliului Concurenței.

La finalul anului 2019, portofoliul Gothaer Asigurări Reasigurări însuma prime brute subscrise de 90 milioane de lei și 50.000 de contracte de asigurare pentru persoane fizice și companii.

Allianz-Țiriac Asigurări și Gothaer Asigurări Reasigurări vor continua să își desfășoare activitatea independent până la primirea tuturor aprobărilor necesare. Odată finalizată achiziția, Allianz-Țiriac va integra Gothaer Asigurări Reasigurări în businessul său, preluând portofoliul și angajații.”, arată anunțul.

 

 

Negocieri între cele două companii au mai existat și în 2018, însă atunci nu au convenit asupra prețului. Momentan, la conducerea Gothaer rămâne directorul adjunct Traian Angheluță căruia, spun sursele noastre, i s-a propus și să intre în viitorul board.

Primele discuții privind o astfel de tranzacție datează încă din 2017. La începutul lui 2018, cele două companii din Germania au fost chiar extrem de aproape de a bate palma, prețul oferit atunci de Allianz (circa 12 milioane de euro, conform unor surse) nefiind pe placul Gothaer.

Gothaer, cea mai veche companie de asigurări din Germania, a intrat pe piața din România în 2012, prin preluarea companiei Platinum, înființată de Constantin Toma, unul dintre liderii legendari din asigurările din România și fost președinte al Omniasig.

După șase ani în care, în ciuda unei reputații impecabile și a unui portofoliu de produse inovativ, a „băltit” undeva între coada și mijlocul clasamentului vânzărilor din România, grupul a luat decizia în 2018 de a trece la o „retragere controlată”. Deși a revenit ulterior anunțând un nou plan de dezvoltare, devenise evident că Gothaer mai are nevoie de timp doar pentru a „rezolva” daunele(run off, în termeni tehnici) pe care le mai avea de plătit și pentru a găsi un cumpărător care să îi permtă să iasă din piață în conformitate cu regulie Solvency II.

Decizia Gothaer a fost grăbită și de un proces complicat, cu un investitor american, care a câștigat în instanță plata unei daune de 4 milioane de euro și care ceruse de câteva zeci de ori mai mult drept despăgubiri. Acel proces, care a stârnit reacții inclusiv în zona mai multor ambasade străine (omul de afaceri fiind un investitor cu relații și tilturi nobiliare) a grăbit, spun surse din mai multe zone, decizia nemților. De altfel, în urma scandalului cu investitorul american, fostul CEO al companiei Anca Băbăneață a fost îndepărtată, nu fără conflicte. Ultimele date, cele pe 2019, arătau că subscrierile Gotaher au scăzut cu 42%, la puțin peste 90 de milioane de lei.

Detalii despre acel proces complicat, bomboana de pe coliva Gothaer România, găsiți AICI.

Allianz Țiriac, pe de altă parte, este una dintre cele mai mari companii de asigurări din România și cea mai profitabilă. La nouă luni din 2020, compania a raportat subscrieri de peste un miliard de lei și un profit de 124 de milioane de lei, cu 25% peste perioada similară a anului trecut.

 

 

 

Știre în curs de actualizare

Te-ar mai putea interesa și
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Ministerul Energiei a semnat azi cinci contracte de finanțare pentru instalarea de capacități de stocare a energiei în bateri de 791 MWh, sprijinul nerambursabil fiind de peste 30 milioane de......
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...