Tronsonul dintre Râșnov și Cristian are o lungime totală de 10 kilometri și va funcționa ca o centură a orașului Râșnov pentru că lotul de autostradă începe din Drumul Național 73 și se termină în același Drum Național, fără a avea conexiune cu un alt tronson de autostradă.
O legătură la viitoarea autostradă de pe Valea Prahovei nu poate fi realizată mai devreme de 5-6 ani, în prezent fiind în licitație actualizarea Studiului de Fezabilitate pentru secțiunea Ploiești – Comarnic- Brașov, mai scrie sursa citată.
Sămbătă, 05 decembrie 2020, au avut loc testele dinamice la pasajul de peste DN73A și calea ferată de pe traseul lotului Râșnov – Cristian, parte a autostrăzii București – Brașov. Măsurătorile au fost realizate de specialiștii de la Universitatea Tehnică de Construcții București și au urmărit comportamentul structurii de rezistență la încărcături și viteze foarte mari.
Acest lot din viitoarea autostradă de pe Valea Prahovei este construit de firma românească Alpenside, care s-a situat mai multe luni la rând pe primul loc în topul constructorilor, după progresele din șantier, unde s-a lucrat inclusiv noaptea.
Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 5 din autostrada Comarnic-Braşov, sector Râşnov – Cristian şi Drum de Legătură, lungime 6,3 km (autostrada) + 3,7 km (drum naţional la 4 benzi cu separator median) a fost semnat în toamna lui 2017 cu Asocierea Alpenside – Specialist Consulting, pentru suma de 118 milioane de lei.