Proficircle, un marketplace pentru spaţii comerciale început anul trecut, se aşteaptă la tranzacţii de peste 20 milioane euro în 2020

Proficircle, startup-ul care digitalizează industria de echipamente comerciale, o piaţă estimată în prezent la circa 350 miliarde de dolari la nivel global, vrea să atragă în ianuarie 2021 o nouă rundă de finanţare pentru a-şi extinde operaţiunile în Germania, dar şi în alte ţări din UE, a declarat pentru ECONOMICA.NET Eduard Daniliuc, co-fondator și CEO ProfiCircle. Platforma a fost lansată în România în decembrie anul trecut, iar în acest an va ajunge la tranzacţii de peste 20 milioane de euro.
Lidia Neagu - mie, 16 dec. 2020, 19:30
Proficircle, un marketplace pentru spaţii comerciale început anul trecut, se aşteaptă la tranzacţii de peste 20 milioane euro în 2020

După o experiență de 15 ani în domeniul furnizării de echipamente comerciale, Eduard Daniliuc s-a gândit la modul în care ar putea să inoveze o întreagă industrie şi, împreună cu fratele său Victor Daniliuc, a fondat ProfiCircle. 

Până în prezent, pe platformă sunt listați zeci de producători, comercianți și furnizori de servicii, atât din România, cât și din alte țări europene, în timp ce valoarea tranzacţiilor derulate prin platformă pentru piețele din România și Germania va depăși 20 de milioane de euro în acest an. 

În primăvara acestui an, startup-ul a primit o investiție pre-seed de 300.000 de euro în total de la Angel Investors, printre care și Cosmin Crețan, prin intermediul căreia a lansat versiunea Beta a platformei.

„Am construit o echipă de profesioniști cu o experiență vastă în domeniu cu scopul de a simplifica procesele de achiziție pentru sisteme de depozitare. În mod tradițional, cumpărătorul trimite mai multe cereri de ofertă către mai mulți furnizori (care sunt în cele mai multe cazuri doar locali), pentru a obține cea mai bună variantă, proces care implică e-mailuri, telefoane și întâlniri, ducând la negocieri ce se pot întinde pe luni de zile. În plus, transparența prețurilor oferite lipsește. Ideea de a dezvolta afacerea a pornit de la nevoia de a digitaliza această industrie, o piață estimată la 350 de miliarde de dolari, la nivel global”, spune Eduard Daniliuc. 

Practic, prin intermediul ProfiCircle, clienții efectuează o singură cerere, cu care pot obține trei sau mai multe oferte și pot face achiziții și tranzacții direct în platformă.

Platforma aduce în același loc cererea și oferta de echipamente comerciale – furnizorii și clienții. ProfiCircle funcţionează ca o companie de tip SaaS (Software as a Service), oferind servicii multiple, precum colaborarea și tranzacțiile dintre părțile implicate (beneficiari, producători și furnizori de echipamente, designeri, proiectanți, transportatori, montatori, finanțatori etc.) care au loc în mod digital, fiind integrate într-o singură platformă.

Potrivit lui Eduard Daniliuc, acest lucru duce la o eficiență crescută și servicii de cea mai bună calitate, timpul alocat pentru procesul de achiziție fiind redus cu 80%, iar costurile, reduse cu până la 20%. 

Cum funcționează platforma
Practic, platforma ProfiCircle permite companiilor să achiziționeze și să gestioneze proiecte complexe de amenajări și dotări ale spațiilor comerciale, fie că vorbim despre dotarea cu rafturi pentru depozite, mobilier pentru retail și birouri, HoReCa, echipamente pentru manipularea mărfurilor etc., identificând cele mai bune oferte de la mai mulți producători
și furnizori listați. ProfiCircle pune la dispoziție inclusiv furnizori de servicii conexe, cum ar fi transportatori, montatori, companii care să ofere finanțare etc.

În ceea ce privește modul de funcționare, potențialul cumpărător accesează platforma și transmite o solicitare prin intermediul formularului de contact sau creează un cont în platformă și începe un proiect, cu posibilitatea de a atașa un plan al depozitului sau încăperii pe care dorește să o echipeze. ProfiCircle alocă un consultant tehnic ce acordă sprijin cumpărătorului în completarea cerințelor tehnice (RFD – Request for Design), cu toate detaliile necesare pentru proiect.

Pe baza acestui RFD și a altor date necesare, platforma sau clientul alege un proiectant, care elaborează gratuit un proiect de amenajare și pe care cumpărătorul îl aprobă. Imediat după, platforma inițiază în mod automat una sau mai multe licitații pentru produse sau/și servicii de transport, montaj, finanțare etc.

Furnizorii depun ofertele pe care cumpărătorul le va vedea sub forma unui tabel comparativ. El poate utiliza opțiunea de filtrare după cel mai cel mai bun preț, timp de livrare, instalare, rating etc. Apoi, cumpărătorul selectează câștigătorul sau câștigătorii, iar licitația se încheie, contractele putând fi semnate în mod digital folosind modelele din modulul Smart Contracts.

Pandemia a favorizat piaţa pe care activează startup-ul

În contextul pandemiei de COVID-19, cererea pentru dotarea și modernizarea spațiilor logistice și a depozitelor a crescut, pe măsură ce segmentul de e-commerce continuă să se dezvolte, tot mai mulți oameni aleg să facă achiziții online, renunțând la întâlnirile față în față.

„Situația actuală a fost propice modelului de business ProfiCircle. Cumpărătorii dau dovadă de o deschidere mai mare în folosirea instrumentelor online pentru a încheia tranzacții. De asemenea, furnizorii și producătorii nu mai au posibilitatea să găsească noi clienți prin intermediul expozițiilor, întâlnirilor online sau călătoriilor de afaceri și utilizează platforma noastră pentru a crește portofoliul de clienți și pentru a pătrunde pe noi piețe”, explică antreprenorul.

În total, Eduard Daniliuc estimează că, în acest an, valoarea tranzacţiilor derulate prin platformă pentru piețele din România și Germania va depăși 20 de milioane de euro. 

Modelul de business a fost gândit pentru scalarea internaţională

Conform lui Eduard Daniliuc, soluția ProfiCircle a fost prima de tip Market Network B2B, astfel că fost dificil să transpună întregul flux al operațiunilor necesare unui astfel de proiect din mediul offline în mediul online.

O altă provocare a constat în recrutarea profesioniștilor, iar ulterior, definirea unui flux operațional online pentru cumpărători și vânzători, în același timp, simplificându-l. Cu toate acestea, au reuşit să pună pe picioare afacerea. 

Modelul de business al companiei este sub formă de abonament lunar din partea producătorilor și furnizorilor listați pe platformă şi a fost gândit pentru a fi scalat la nivel internațional.

„Prin intermediul rundelor de investiții vom extinde afacerea pe piețe noi. În contextul crizei cauzate de pandemia de COVID-19, nevoia de simplificare și digitalizare a procesului de achiziție a sistemelor și echipamentelor comerciale a crescut. Așadar, afacerile mici și mijlocii, dar și mari din întreaga lume trebuie să reducă timpul și costurile alocate acestor sarcini, iar platforma ProfiCircle vine în întâmpinarea acestor nevoi, indiferent de țară, dimensiunea companiei sau industria din care face parte clientul”, spune cofondatorul startup-ului.

Astfel, în luna februarie 2021, tânăra companie şi-a planificat lansarea operațiunilor în Germania și, începând cu luna aprilie, în Elveția. În acest moment, lucrează la traducerea platformei în limbile germană și franceză, la dezvoltarea rețelei extinse de furnizori locali și şa construirea echipei dedicate pentru cele două țări.

În prezent, Proficircle are 12 angajați. „Procesul de recrutare durează, în medie, 2-3 luni. Recrutăm cu ușurință oameni pentru customer support și mai dificil programatori, deoarece cererea este mai mică decât oferta când vine vorba despre acești specialiști pe piața muncii din România”.

Te-ar mai putea interesa și
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va depune jurământul abia pe 20 ianuarie 2025, dar anturajul său ia în considerare deja măsuri punitive împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI)......
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare ...
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...