UPDATE: Ce tarife de roaming vor avea românii în Marea Britanie după Brexit

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și ca urmare a încheierii perioadei de tranziție, începând cu 1 ianuarie 2021, românii vor nu vor mai beneficia de roaming la tarife naţionale în această țară. Asta pentru că reglementările europene privind „Roam like at home” nu vor mai fi obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar).
Lidia Neagu - mar, 22 dec. 2020, 20:13
UPDATE: Ce tarife de roaming vor avea românii în Marea Britanie după Brexit

Amintim că încă din iunie 2017, utilizatorii români care călătoresc ocazional în ţările din Spatiul Economic European (SEE – Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) beneficiază de mecanismul „Roam like at home”, în baza căruia sunt tarifaţi pentru serviciul de roaming ca şi cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei reţele, în măsura în care acesta nu depăşeşte limitele unei utilizări rezonabile.

Acordul Brexit avea prevăzută o perioadă de tranziţie, până la data de 31 decembrie 2020, în care cea mai mare parte a legislaţiei europene a continuat să se aplice în relaţia cu Marea Britanie. Aici erau inclus programul european “Roam like at home” şi cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile şi SMS-urile în interiorul Spaţiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein).

Ce se întâmplă cu tarifele operatorilor din România pe relația cu Marea Britanie

Orange România, cel mai mare operator telecom din țară, a anunțat că păstrează promoțional actualele tarife și conditii de consum în Marea Britanie și Gibraltar până la 30 iunie 2021. După această dată, vor intra în vigoare costurile pentru apeluri internaționale. Astfel, abonații companiei vor plăti 0,36 euro pe minut și 0,14 euro pentru un SMS. Clienții care dețin o cartelă preplătită vor achita 0,30 euro pe minut și 0,12 euro pentru un SMS.

Utilizatorii Digi Communication nu sunt afectați de Brexit întrucât aceștia nu au beneficiat de programul „Roam like home”, operatorul fiind autorizat de ANCOM să aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming în UE/SEE.

Vodafone România a transmis în urma solicitării noastre că va menține actualele tarife și politica de utilizare rezonabilă până la 30 iunie 2021 inclusiv. După această dată, tarifele sunt diferențiate în funcție de data la care a fost încheiat abonamentul (înainte sau după 12 iulie 2019). De asemenea, utilizatorii de cartele preplătite vor beneficia de costuri diferite. Puteți consulta lista tuturor tarifelor AICI.

ECONOMICA.NET a trimis către Telekom România o solicitare privind politica lor comercială în privinţa apelurilor voce şi SMS-urilor în roaming pentru Marea Britanie. Vom actualiza această ştire de îndată ce vom primi răspunsul operatorului.

Poziția ANCOM

ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.

„Încetarea mecanismul „Roam like at home” în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 inseamnă că operatorii telecom din România nu mai au obligatia legala sa ofere utilizatorilor roaming la tarife nationale in Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar in interiorul Spaţiului Economic European – bineînteles, nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie in sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ţine strict de strategia comercială a fiecarui furnizor. În orice caz, utilizatorii beneficiaza de masuri de protectie si in cazul calatoriilor in afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile in statul vizitat sau atentionarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

Furnizorii pot stabili anumite conditii de utilizare a serviciului de roaming in UE/SEE (politica de utilizare rezonabila) pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a acestui serviciu in alte scopuri decat cele pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu in scopul de a preveni roaming-ul permanent in UE/SEE.

În Infocentrul ANCOM, cu ajutorul Calculatorului de date, utilizatorii pot afla volumul de date ce poate fi consumat in roaming fara costuri suplimentare, pe teritoriul UE/SEE, daca li se aplica o limita pentru utilizarea rezonabila. Rezultatele din Calculatorul de date nu sunt valabile si pentru utilizatorii RCS&RDS, aceasta societate fiind autorizata de ANCOM, in conformitate cu regulamentele europene, sa aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming in UE/SEE.

Te-ar mai putea interesa și
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find X8 Pro, disponibil inclusiv în România. ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în oraşele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ ...
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o cotaţie de 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, cât ...