„Am spus acum două săptămâni că nicio măsură nu trebuie exclusă şi că, în funcţie de datele reale pe care le vedem, putem să luăm o măsură sau alta. În momentul acesta nu se pune problema carantinării unui oraş sau altuia – şi aceasta, oricum, nu este o decizie singulară a ministrului sau a Ministerului Sănătăţii – dar avem nevoie să vedem datele reale la nivelul fiecărui judeţ. În perioada următoare exact asta voi face”, a afirmat Voiculescu după audierile din Parlament.
Punctul de vedere a fost susţinut şi în cadrul audierilor din cadrul comisiilor de Sănătate reunite, unde Voiculescu a arătat că măsurile necesare pe termen scurt sunt cele adoptate de către autorităţile care îşi încheie mandatul. El a menţionat că va exista o colaborare cu fostul ministru al Sănătăţii.
„Este vorba de sănătatea populaţiei şi, în general, atunci când e vorba de lucruri atât de importante şi care nu pot fi recuperate, cred că nicio măsură a statului nu poate fi exclusă. Măsurile pe termen scurt sunt cele pe care autorităţile care îşi încheie mandatul astăzi le-au prezentat. Ce voi face în perioada imediat următoare este să solicit de la toate instituţiile abilitate datele şi să mă consult cu specialiştii despre paşii imediat următori. De asemenea, cu domnul ministru Tătaru şi cu cei care tocmai îşi încheie mandatul. Este esenţial să existe o anumită continuitate şi, poate, spre deosebire de alte transferuri de mandat de până acum, lucrurile vor funcţiona cu totul diferit. Va exista o continuitate şi o colaborare continuă”, a mai declarat ministrul propus.
Voiculescu a subliniat că în următoarele săptămâni este „critică” o îmbunătăţire a comunicării publice, fiind foarte important ca românii să respecte regulile deja transmise de autorităţi.
În ce priveşte direcţiile de sănătate publică, Voiculescu a apreciat că acestea nu au beneficiat de-a lungul anilor de atenţia necesară şi că pandemia a evidenţiat importanţa sănătăţii publice. Potrivit ministrului propus al Sănătăţii, criza COVID-19 nu va fi rezolvată în spitale, ci „trebuie abordată în special în afara” acestora.
„Cu privire la direcţiile de sănătate publică, împărtăşesc o parte din nemulţumirile dumneavoastră, dar cred că nu e drept să spunem că ‘mai mult au încurcat’. Cred că este corect să spunem că există oameni care s-au străduit. Cred că este corect să spunem că ceea ce s-a distrus în foarte mulţi ani, în care direcţiile de sănătate publică nu au fost nici organizate, nici nu li s-au acordat resursele corecte, atenţia necesară – cred că acum am văzut cu toţii importanţa sănătăţii publice, în general. Şi ştim acum că criza COVID-19 nu va fi rezolvată doar în spitale. De fapt, nu va fi rezolvată în spitale, ci trebuie abordată în special în afara spitalelor”, a spus el.
În ce priveşte strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Vlad Voiculescu a opinat că aceasta a fost bine organizată, dar a menţionat că aspectele logistice şi de comunicare trebuie tratate cu maximă responsabilitate.
„Strategia de vaccinare este rezultatul muncii unor oameni bine pregătiţi. (…) Lucrurile par – atât cât am avut eu acces până acum – par să fie bine organizate. Aştept să văd detaliile şi îmi pare că sunt aspecte logistice şi aspecte de comunicare care trebuie tratate cu maximă responsabilitate. Dacă vorbim de comunicare, cred că este esenţial pentru noi toţi în perioada imediat următoare să ştim că mesajele pe care le transmitem de la orice tribună trebuie să fie unele responsabile, care să îi ajute pe români şi sistemul greu încercat să treacă peste această perioadă. Sper că a trecut acel moment în care managementul crizei era o chestiune de luptă politică, aici, în Parlament”, a mai spus Voiculescu.