Noul Big Brother? Consiliul UE vrea să urmărească contacții persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 în toate mijloacele de transport

Contacții persoanelor depistate pozitive în urma testelor de detecție a SARS-CoV-2 ar putea fi urmăriți în mijloacele de transport prin sisteme precum formularele digitale de localizare a pasagerilor. În plus, pe termen lung, se dorește crearea unor ghișee unice funcționale la nivel de stat membru unde să se colecteze baze de date privind pasagerii.
Economica.net - lun, 28 dec. 2020, 20:10
Noul Big Brother? Consiliul UE vrea să urmărească contacții persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 în toate mijloacele de transport

Statele membre ar putea elabora în următoarea perioadă cadrul necesar creării unor modalități de urmările a contacților în toate tipurile de mijloace de transport. Consiliul Uniunii Europene, organismul care reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE, a publicat în Monitorul Oficial al UE o serie de Concluzii privind învățămintele desprinse în domeniul sănătății în contextul COVID-19. Documentul include și o serie de recomandări pentru Comisia Europeană, printre care se numără și cea referitoare la “promovarea unor proceduri de urmărire a contacților precum formularele digitale de localizare a pasagerilor”.

“Consiliul invită Comisia să evalueze necesitatea unor mecanisme suplimentare, eficace, de urmărire a contacților la nivelul tuturor modurilor de transport, cu scopul de a preveni amenințările grave la adresa sănătății cetățenilor UE”, se menționează în documentul citat.

Formular unificat de localizare a pasagerilor

Subiectul referitor la crearea unui formular unificat de localizare a pasagerilor a mai fost adus în discuție de oficiali ai Comisiei. Spre exemplu, în octombrie, europarlamentarul Adina Vălean declara la Digi24 că un obiectiv al Comisiei este crearea unui formular de localizare a pasagerilor în formă digitală, care să fie unificat la nivel european și cu ajutorul căruia să fie ceate baze de date accesibile pentru statele de destinație. Astfel, în cazul apariției unui caz de COVID, poate fi trasată imediat harta contacților.

În momentul de față, astfel de formulare ce se pot completa digital, inclusiv de pe telefonul mobil, sunt obligatorii deja în unele state. Nu există însă un formular unificat pentru întreaga UE. Este, spre exemplu, cazul Irlandei, care obligă toți pasagerii care intră pe teritoriul său pe calea aerului și a mării să îl completeze. Pasagerii vor fi ulterior contactați de autorități, prin sms sau prin apel telefonic pentru a li se oferi informații, a verifica adresa unde locuiesc.

Acest formular poate fi utilizat și în scopul urmăririi contactelor în legătură cu cazuri confirmate sau suspecte de COVID-19.

Ghișeu unic pentru identificarea persoanelor care vin din zone de risc

În plus, pe termen lung, guvernele iau în calcul crearea unei platforme digitale care să funcționeze ca un ghișeu unic în toate statele membre interesate, pentru identificarea persoanelor care sosesc din zonele cu risc pandemic și a locului lor de reședință, în vederea asigurării respectării obligațiilor de testare și de carantină.

“O platformă digitală drept ghișeu unic ar putea pune în aplicare o abordare integrată a colectării listelor de date de contact relevante și a asigurării accesului 24/7 pentru autoritățile naționale competente din domeniul sănătății. Metodele de urmărire a contacților la nivel transfrontalier și impactul acestora ar trebui evaluate în continuare. Este necesară o analiză suplimentară pentru a evita dubla raportare și sarcina administrativă inutilă”, se menționează în Concluziile Consiliului.

Consiliul “ia act de necesitatea unor proceduri transfrontaliere eficiente, sigure și rapide de urmărire a contacțlor, care să fie în conformitate cu normele privind securitatea datelor, protecția datelor și protecția vieții private”, se mai menționează în documentul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Data limită pentru depunerea ofertelor la licitația necesară construcției lotului 2 din Autostrada A9 Timișoara - Moravița este 14 noiembrie, a anunțat miercuri Cristian Pistol, directorul......
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București ca Ileana-Lăcrămioara Isărescu a ...
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii unui focar de gripă aviară
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii ...
Autorităţile veterinare din Ungaria au anunţat miercuri că vor fi sacrificate circa 25.000 de raţe în provincia Bekes ...
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, miercuri, noi dosare de finanţare în valoare ...