În total, până acum, în 2020, au fost înmatriculate pe piaţa românească 2.111 maşini electrice, 796 plug-in şi 4.438 hibride. De asemenea, pe ultimele date disponibile, la finalul anului 2019, erau disponibile aproximativ 400 de stații publice de încărcare, infrastructura națională fiind în creștere constantă în ultimele 24 de luni, cu o rată de aproximativ 30% în fiecare semestru.
Un studiu al Roland Berger, asupra indexului de electromobilitate, indicator al gradului de dezvoltare al pieței locale de electromobilitate și valoarea acestuia, releva un scor al pieței locale de electromobilitate de 33, raportată la un potențial prognozat de dezvoltare de 100 în anul 2025, o creștere de 3 unități față de valoarea aferentă semestrului 1.
Ponderea vehiculelor pur electrice (EV) și a celor electrice hibride plug-in (PHEV) din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi a crescut la aproximativ 2,2% în a doua jumătate a anului, depășind țări precum Statele Unite, Spania sau Italia.
Din 50 de vehicule noi înmatriculate, unul a fost vehicul EV sau PHEV. Un total de 1.960 de autoturisme electrice și electrice hibrid plug-in au fost înmatriculate în cel de-al doilea semestru. Ponderea acestora din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi a crescut astfel la 2,2% în cea de-a doua jumătate a anului față de doar 0,9% în primul semestru, plasând România înaintea unor țări importante, precum Statele Unite, Coreea de Sud sau Japonia. Numărul înmatriculărilor de autovehicule EV noi s-a triplat în al doilea semestru al anului 2019, în comparație cu primele șase luni, ajungând la peste 1.500 de unități. O creștere semnificativă s-a înregistrat și pentru înmatriculările autovehiculelor PHEV noi, ajungând la peste 450 de unități.
„Această dezvoltare este cu atât mai importantă deoarece Romania este în primul rând o piață a mașinilor second-hand, doar 28% din autovehiculele înmatriculate în al doilea semestru al anului 2019 fiind noi. În cazul vehiculelor EV și PHEV, cota este de 72%, dovedind dorința cumpărătorilor de a beneficia de tehnologii auto de ultimă generație”, spun autorii studiului.
Din păcate, oferta de modele electrice disponibile rămâne limitată La finalul anului trecut, un număr de 43 de modele EV și PHEV puteau fi achiziționate, reprezentând circa 12% din numărul total de modele auto disponibile în portofoliul dealership-urilor din România. 27 din cele 43 de modele electrice disponibile sunt vehicule PHEV, în ușoară creștere cu trei modele în ultimele 12 luni. În schimb, numărul modelelor EV s-a dublat față de anul precedent, ajungând la 16 modele. Cu toate acestea, oferta este încă restrânsă, ținând cont că dealearship-urile aveau în portofoliu peste 300 de modele auto.
România are o schemă generoasă de subvenționare a achiziției de mașini electrice sau hibride, ce poate ajunge la 45.000 de lei.