Germania şi Marea Britanie modifică acordurile cu Elveţia privind evaziunea fiscală

Germania şi Marea Britanie vor modifica acordurile cu Elveţia referitoare la combaterea evaziunii fiscale prin intermediul conturilor bancare secrete, pentru a respecta legislaţia comunitară, a anunţat Comisia Europeană.
Economica.net - mar, 06 mart. 2012, 17:07
Germania şi Marea Britanie modifică acordurile cu Elveţia privind evaziunea fiscală

Modificările vor marca o victorie pentru Executivul UE în coordonarea măsurilor împotriva eludării fiscului, restricţionând capacitatea unor state membre precum Grecia de a semna acorduri separate cu ţări considerate paradisuri fiscale.

„După discuţii constructive cu Germania şi Marea Britanie, au acceptat să schimbe acordurile”, a declarat un purtător de cuvânt al comisarului pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta.

Anunţul pune capăt mai multor luni de divergenţe între CE, care a creat un cadru legal pan-european împotriva evaziunii fiscale, şi două dintre cele mai bogate state din Uniune.

Autorităţile elveţiene sperau că acordurile cu Germania şi Marea Britanie ar putea deveni modele pentru pacte cu alte ţări europene, de exemplu Grecia, care vrea să se asigure că cetăţenii săi nu evită plata taxelor, în special în această perioadă de criză.

Elveţia a fost nevoită să încheie astfel de acorduri în încercarea de a menţine politica secretului bancar, care stă la baza industriei sale de servicii financiare, evaluată la 2.000 de miliarde de dolari.

Reglementările UE impun o taxă de 35% pe dobânzile obţinute de cetăţenii Uniunii din economiilr depuse în Elveţia, iar CE vrea să extindă prevederile.

„S-a ajuns la un acord prin care câştigurile de capital prevăzute în acordul UE-Elveţia privind impozitarea dobânzilor să iasă de sub incidenţa acordurilor bilaterale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe.

Ea a precizat că taxa aplicată câştigurilor din dobânzi va fi de 35%. Autorităţile fiscale naţionale vor avea totuşi dreptul să returneze o parte din această taxă dacă un contribuabil declară fondurile off-shore.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a declarat că instituţia discută intens cu Comisia pentru rezolvarea divergenţelor.

Semeta a avertizat totodată alte ţări comunitare care vor să încheie acorduri bilaterale de acest fel, printr-o scrisoare trimisă tuturor statelor Uniunii.

„Statele membre trebuie să se abţină de la negocierea, iniţierea, semnarea sau ratificarea unui acord cu Elveţia sau altă ţară, care ar putea aduce atingere reglementărilor UE”, a scris Semeta.

Comisia intenţionează să obţină sprijinul statelor membre pentru negocierea unui acord mai amplu cu Elveţia în domeniul evaziunii fiscale.

Elveţia negociază în prezent un acord cu Statele Unite pentru îmbunătăţirea transparenţei şi rezolvarea unei dispute legate de americanii bogaţi care eludează fiscul american prin intermediul băncilor elveţiene.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Prețul gazelor naturale a crescut din nou pe piața spot de la București, pe fondul vremii reci și a reducerii volumelor din depozite. Volumele tranzacționate la preț mare sunt și ele în......
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei garanţii de securitate
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei ...
Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a declarat că Washingtonul a fost clar că se aşteaptă "ca ...
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 kWh, de la 1 aprilie – nouă opțiune pe masă după eliminarea plafonării prețurilor
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 ...
O propunere de protejare a consumatorilor casnici de energie electrică după data de 1 aprilie, moment de la care nu se ...
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Preşedintele interimar Ilie Bolojan şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, au "obligaţia" să obţină un loc la masa ...