Magnatul Comănesu s-a asociat cu un bogat senator PNL pentru proiecte în energie în Gorj, finanțabile din bani UE

În condițiile în care zona Gorjului poate primi finanțări generoase pentru proiecte care țin de tranziția energetică, cunsocutul om de afaceri Gabriel Comănescu și bogatul senator PNL Ion Iordache și-au făcut firmă de producție de energie în localitatea Turceni din Gorj. Există conexiuni cu o altă firmă nou înființată tot atunci, de același fel și tot acolo, unde îl găsim și pe cunoscutul Remus Vulpescu.  
Mihai Nicuţ - mie, 06 ian. 2021, 08:53
Magnatul Comănesu s-a asociat cu un bogat senator PNL pentru proiecte în energie în Gorj, finanțabile din bani UE

În 26 august 2020 se înființa firma Energy Transition SRL, o societate comercială care are ca obiect de activitate “producția de energie electrică”. Firma are sediul social în localitatea Turceni din județul Dolj, aceeași în care funcționeză termocentrala Turceni, cea mai mare unitate de producție de energie pe bază de cărbune din România.

Potrivit Termene.ro, firma are cinci acționari, printre care cunoscutul om de afaceri constănțean Gabriel Comănescu și Ion Iordache, care este, în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020, senator PNL de Gorj.

Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogați oameni din România este cunoscut opiniei publice mai ales pentru firma Grup Servicii Petroliere, singura companie românească ce deține platforme marine de foraj. Recent, Comănescu a intrat și în alte afaceri cu energie, înfiind o nouă firmă în acest scop, GSP Power, care s-a asociat cu Romgaz în proiectul unei centrale noi pe gaze în localitatea Halânga din județul Mehedinți.

Ion Iordache este, mai nou, senator PNL de Gorj. A fost președinte al ALDE Gorj și este unul dintre cei mai bogați oameni din județ, socotit de presa locală în trecut și cel mai bogat membru al ALDE. Gazeta de Sud a publicat declarația sa de avere completată îniante de alegeri – terenurile pe care le are Iordache, 88 la număr, ocupă nu mai puțin de șase pagini. Majoritatea dintre ele sunt în localitatea Turceni, terenuri arabile sau pășune.

Nu există informații despre intențiile noi firme Energy Transition SRL dar se poate lesne bănui că poate fi implicată în proiecte e energie regenerabilă, probabil parcuri fotovoltaice care ar putea fi amplasate pe unele din terenurile lui Iordache.

Dacă firma va derula afaceri cu energie regenerabilă în județul Gorj, ar putea primi inclusiv bani europeni nerambursabili. Asta pentru că județul Gorj este unul dintre cele șase din România care se califică la banii din Fondul pentru Tranziție Justă, un mecanism pus la punct de Comisia Europeană pentru a se finanța proiecte în zonele de pe continent care vor fi afectate cel mai mult de tranziția energetică, adică de trecerea de la utilizarea combustibililor fosili, mai ales cărbune, la energia verde.

Legături cu alte firme

Interesant este și că Iordache și alți doi acționari ai Energy Transition SRL, Ionuț Mihai Pop și Ioan Sîrbu, sunt acționari într-o altă companie de același fel: Energie Oltenia SRL. Potrivit Termene.ro, cea din urmă firmă a fost înregistrată tot în Turceni, la doar câteva zile distanță (7 septembrie), și are același obiect de activitate: producția de energie electrică.

Și mai interesant, printre acționarii Energie Oltenia SRL (cinci în total, fiecare cu câte 20%), este și Remus Vulpescu, cunoscut opiniei publice din mai multe ipostaze: a fost șef al Oficiului pentru Privatizare din Ministerul Economiei (e de notorietate povestea din trecut în care s-a încercat privatizarea Oltchim cu omul de televiuziune Dan Diaconescu), a fost în conducerea producătorului de echipamente energetice Vulcan București, a fost administrator la Rompetrol, Romaero, etc.

În cazul în care firmele cu acești acționari celebri vor și demara proiecte de energie verde în zonă, finanțarea europeană este destul de generoasă. În total, din Fondul pentru Tranziție Justă pot fi alocate pentru toate județele României fonduri de circa 2,3 miliarde de euro pentru proiecte care țin de tranziția energetică.

Informația despre apariția celor două firme a fost publicată întâi de publicația locală presafarastapani.ro 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen ar fi semnat un acord după circa o săptămână de discuții, perioadă în care se părea că cele două părți sunt despărțite de diferențe ireconciliabile....
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca, construită în perioada interbelică, este acum scoasă la vânzare. Clădirea ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” Update
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” ...
Porr a excavat 1.000 metri și în galeria "Alina" a primului tunel de pe traseul A1 Sibiu - Pitești, potrivit unei imagini ...
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui sat ucrainean din apropierea oraşului Kurahove, o zonă din estul Ucrainei ...