„În opinia mea, este fundamental necesar ca, în perioada următoare, actualul Parlament să adopte două legi care vor întregi reforma fundamentală a statului. Aceste două legi sunt: Legea sănătăţii şi Legea reorganizării administrativ-teritoriale”, a afirmat Băsescu în Parlament.
El a spus că Legea sănătăţii a trebuit retrasă pentru că a fost prost lansată în dezbatere, dar nu trebuie abandonată, deoarece este nevoie de un control mai puternic al banului public.
Băsescu a arătat că s-a dovedit incapacitatea caselor de sănătate de a controla banul public, fiind nevoie de implicarea în finanţarea sistemului de sănătate a sectorului privat.
„Nu înţeleg de ce nu putem accepta ca între şcoli să fie competiţie şi părintele să poată opta la orice şcoală atunci când îşi înscrie copilul, iar la spitale să nu avem această opţiune”, a mai arătat Băsescu.
În privinţa reorganizării administrativ-teritoriale, Traian Băsescu a spus că face o propunere parlamentarilor să adopte, prin discuţii cu opoziţia, reorganizarea administrativă a ţării.
„Nu poate convinge pe nimeni că o ţară organizată administrativ ca în 1968 mai poate să corespundă nevoilor de astăzi”, a afirmat preşedintele.
Şeful statului a arătat că sunt aceleaşi direcţii sanitare, agricole, ale serviciilor secrete ca în 1968, iar o asemenea organizare nu mai poate corespunde nevoii de dezvoltare.
El a mai spus că reorganizare administrativ-teritorială este cheia care permite cheltuirea mai eficientă a banilor şi ar permite o masivă descentralizare a banilor europeni.
„Este un subiect pe care să-l gândiţi şi să-l aşezaţi deasupra priorităţilor dumneavoastră”, le-a mai spus Băsescu parlamentarilor prezenţi.