Bursa a scăzut uşor, pentru a treia zi consecutiv

Bursa de la Bucureşti a scăzut şi miercuri, cu 1,55%, pentru a treia zi consecutiv, într-o piaţă în care unele marcări de profituri au dus în jos cu 2,5% preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 16:06
Bursa a scăzut uşor, pentru a treia zi consecutiv

Titlurile FP au crescut nesemnificativ în primele minute, însă apoi au trecut pe roşu. După o scădere de aproape 2,3% în jurul orei 11:20, acţiunile au recuperat uşor, însă după ora 15:30 titlurile şi-au accentuat din nou corecţia la aproximativ 2,6%. La închiderea pieţei principale, acţiunile erau cotate la 0,584 lei, preţ cu 2,5% sub nivelul de marţi. Corecţia a venit pe un rulaj de 24,4 milioane lei, valoare care a reprezentat 57% din lichiditatea pieţei, de 43,1 milioane lei.

Unii brokeri cred că scăderea a fost influenţată de ordinele de vânzare plasate de investitori care au marcat profiturile. O parte dintre investitori au început încă de vineri să îşi marcheze o parte din profiturile obţinute în urma creşterii accelerate a acţiunilor Fondului în acest an. În şedinţa de vineri, titlurile FP au atins maximul ultimelor 11 luni.

FP a anunţat marţi seară că ar putea vinde acţiunile deţinute la Electrica, precum şi la companiile din România controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participaţii evaluate la 527,6 milioane euro, şi a selectat Citigroup Global Markets Limited să fie intermediar pentru posibilele tranzacţii.

„Anunţul nu a constituit o supriză, pentru că vine la puţin timp după ce unul din acţionarii principali a solicitat convocarea tuturor acţionarilor pentru a se decide vânzarea de active ale Fondului. Rămâne de văzut când şi în ce condiţii vor fi vândute participaţiile respective. Deocamdată, climatul macroeconomic intern se menţine dificil, iar perceptia asupra riscului încă este ridicată. Aceşti factori vor conta în evaluarea participaţiilor respective, iar contextul internaţional, de asemenea, este caracterizat printr-o serie de factori de risc. Reacţia de astăzi a acţiunilor FP este în principal determinată de deteriorarea bruscă a sentimentului din pieţele mature. În ultima perioadă temerile investitorilor cu privire la Europa s-au reaprins, prin prisma deadline-ului cu privire la acordul de restructurare a datoriilor elene. Totodată, veştile din economiile emergente au dezamăgit în ultimele zile”, a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker.

El consideră că era de aşteptat o corecţie după „raliul”din primele două luni ale anului, cel mai bun debut de an pe pieţele americane şi europene din ultimii 15-20 de ani.

„Toţi aceşti factori au determinat retrageri temporare de capital din pieţele emergente şi de frontieră, unde este inclusă şi piaţa din România”, a mai spus analistul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,96% sub închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,33%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a înregistrat o scădere de 1,34%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Pe piaţa locală este în continuare roşu pentru că sentimentul de pe bursele mature s-a deteriorat brusc, iar indicii de volatilitate au crescut puternic pe parcursul şedintei de ieri, atât în SUA, dar şi în Europa. Ori de câte ori sentimentul din pieţele mature se deterioreză brusc, asistăm la ieşiri de fluxuri din pieţele emergente şi de frontieră. La acestea se adaugă ştirile preponderent nefavorabile din economiile emergente din ultimele zile”, a afirmat Rădulescu.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,1 milioane lei (9,9 milioane euro), valoare cu 12% mai redusă decât rulajul şedinţei anterioare, de 49,1 milioane lei (11,2 milioane euro).

„Raliul bursier intern din primele luni ale anului a vizat preponderent cele mai lichide acţiuni şi cu premisele cele mai favorabile în ceea ce priveşte dividendele care ar putea fi acordate pentru exerciţiul financiar 2011, respectiv FP şi SIF-urile. Trebuie menţionat că aceste companii erau puternic subevaluate la începutul anului din punct de vedere al analizei fundamentale. Nu pare îmsă un raliu sustenabil şi am putea asista la vânzări masive după data cu privire la dividende. Nu pare sustenabil şi pentru că nu am asistat la schimbarea percepţiei străinilor cu privire la economia din România, iar asta se vede prin faptul că leul nu s-a apreciat”, a mai spus analistul.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au plasat şi miercuri pe poziţia secundă în topul rulajelor, cu operaţiuni de 7,7 milioane lei. Din această sumă, 3,6 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,56% din titlurile societăţii, realizat la un preţ cu 15% sub ultima cotaţie de marţi.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Transilvania au scăzut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,71 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (2,9 milioane lei), OMV Petrom (1,2 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,2 milioane lei) şi BRD (1 milion de lei).

Pe piaţa Rasdaq, transferurile au cumulat numai 298.000 de lei, valoare de peste două ori sub rulajul de marţi, de 666.000 de lei.

Acţiunile Conpet (COTE) au consemnat prima lichiditate din piaţă, de 68.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,53%, la 37,8 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în stagnare. Investitorii sunt prudenţi înainte de ziua de joi, termenul limită până la care creditorii privaţi ai Greciei pot decide dacă vor participa în mod voluntar la conversia de obligaţiuni ale statului elen în titluri cu scadenţă de până la 30 de ani cu valoare mai mică.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...