În discursul său inaugural, văzut ca o şansă cheie de a stabili tonul mandatului său, Biden a declarat că „democraţia a învins” şi a salutat transferul de putere, în pofida asaltului criminal al Capitoliului din urmă cu două săptămâni. El nu a evitat însă să vorbească despre violenţele de la Capitoliu, din urmă cu două săptămâni.
„Stăm aici la doar câteva zile după ce o mulţime a crezut că poate folosi violenţa pentru a reduce la tăcere voinţa poporului, pentru a opri funcţionarea democraţiei noastre, pentru a ne îndepărta de pe acest pământ sacru. Nu s-a întâmplat acest lucru. Nu se va întâmpla niciodată. Nici astăzi, nici mâine, niciodată. Niciodată”, a spus Biden.
„Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi a istoriei şi a speranţei, a reînnoirii şi a hotărârii”, a spus democratul.
„Întreg sufletul meu este în asta – în a aduce America împreună, în a ne uni poporul, în a ne uni naţiunea, şi îi cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză”, a mai afirmat Biden.
„Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate”.
„Trebuie să punem capăt acestui război necivic care aruncă roşul împotriva albastrului, ruralul împotriva urbanului, conservatorul împotriva liberalului. Putem face acest lucru – dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile”, a adăugat el.
Preşedintele SUA a vorbit despre vremuri care vor testa ţara, referindu-se la rolul SUA în lume, injustiţie rasială şi pandemia de coronavirus.
După ce a ţinut un moment de reculegere pentru cele 400.000 de vieţi care s-au pierdut din cauza COVID-19 în SUA, el a făcut apel la popor să se unească în lupta împotriva pandemiei, afirmând că ţara trebuie să lase politica la o parte.
„În ceea ce avem de făcut vom avea nevoie unii de alţii. Avem nevoie de toată puterea noastră pentru a rezista în această iarnă întunecată”, a spus Biden în primul său discurs ca preşedinte.
Noul preşedinte al SUA s-a angajat să fie un preşedinte al tuturor americanilor. „Şi vă jur că voi lupta la fel de tare pentru cei care nu m-au susţinut, ca şi pentru cei care m-au susţinut”, a promis Biden.
De asemenea, în primul său mesaj către restul lumii în calitate de preşedinte al SUA, Biden a promis că va repara alianţele SUA.
„Ne vom repara alianţele, vom colabora din nou cu lumea, nu pentru a face faţă provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi şi de mâine. America a fost pusă la încercare. Şi am ieşit mai puternici”, a dat el asigurări.
Biden a depus jurământul în cadrul unei ceremonii prezidate de şeful Curţii Supreme, judecătorul John Roberts, chiar înainte de prânz, moment în care mandatul turbulent de patru ani al lui Donald Trump s-a încheiat oficial.
Politicianul în vârstă de 78 de ani a devenit cel mai în vârstă preşedinte din istoria SUA. Cu câteva clipe mai devreme, Kamala Harris a depus jurământul în calitate de vicepreşedintă a SUA în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor, devenind prima femeie de culoare care deţine această funcţie.