Salariul minim în 2021: de când se aplică mărirea, explicaţii oficiale de la Inspecţia Muncii; data de la care se majorează ar putea fi schimbată

Salariul minim de 2.300 de lei brut lunar se aplică începând cu 13 ianuarie, data intrării în vigoare şi a publicării HG nr. 4 din 2021, a confirmat pentru Economica.net Inspecţia Muncii. Astfel că, oficial, în ianuarie se aplică două niveluri ale salariului minim (pentru studii medii, pentru a-l diferenţia de cel pentru studii superioare): 2.230 de lei brut până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ianuarie, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la Inspecţia Muncii. Executivul nu a adoptat încă hotărârea prin care vrea să modifice HG 4/2021, în sensul aplicării majorării salariului minim începând cu drepturile aferente lunii ianuarie. Aceasta, deşi a vrut să o adopte vineri, 15 ianuarie. Premierul a asigurat însă că "până la urmă va fi adoptată".
Cristina Şomănescu - joi, 21 ian. 2021, 09:27
Salariul minim în 2021: de când se aplică mărirea, explicaţii oficiale de la Inspecţia Muncii; data de la care se majorează ar putea fi schimbată

Epopeea salariului minim brut pe economie în 2021 continuă

Certitudinile

Salariul minim brut pe ţară a fost majorat la 2.300 de lei brut prin HG 4 din 2021, despre care Economica.net a scris, pe larg, în repetate rânduri.
Data de la care se aplică majorarea salariului minim la 2.300 de lei este 13 ianuarie, adică data intrării în vigoare şi a publicării HG 4/2021 în Monitorul Oficial, a confirmat Inspecţia Muncii pentru Economica.net.

În luna ianuarie 2021 avem, oficial, două niveluri ale salariului minim brut (pentru studii medii): 2.230 de lei de la 1 ianuarie până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei începând cu 13 ianuarie. Şi această informaţie a fost confirmată pentru Economica.net de Inspecţia Muncii.
„Pentru luna ianuarie, cei care beneficiază de salariul minim, conform legii, vor primi salariul mărit pe zilele din ianuarie din 13 până în 31 ianuarie 2021”, a spus pentru Economica.net Inspecţia Muncii.

Acestea sunt cele mai importante informaţii certe despre valoarea salariului minim în 2021.

Guvernul susţine însă că va schimba data cu care se aplică majorarea salariului minim.

Promisiunile
Economica.net a scris vineri despre planul Guvernului de a modifica HG 4 din 2021, în sensul schimbării datei de la care se aplică majorarea salariului minim în 2021.
Guvernul se căieşte şi modifică azi HG prin care a stabilit, indirect, două niveluri ale salariului minim pentru luna ianuarie

Sintetic, Executivul a introdus de urgenţă, în şedinţa de guvern de vineri, 15 ianuarie, un proiect de act normativ prin care modifică greşeala din HG nr. 4/2021. Proiectul de act normativ stabileşte că salariul minim de 2.300 de lei brut se aplică „începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021”. Publicăm proiectul de act normativ la sfârşitul articolului.
Hotărârea nu a fost însă adoptată în şedinţa de vineri, 15 ianuarie.

Miercuri, 20 ianuarie, după şedinţa de guvern, premierul ne-a asigurat că hotărârea prin care salariul minim de 2.300 de lei brut se aplică „începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021″o să fie adoptată, dar că mai durează.
„Până la urmă o să fie adoptată şi hotărârea de guvern. Când vine de la Ministerul Muncii, cu toate avizele, totul să fie ok, o să o şi aprobăm”, a spus Cîţu pe 20 ianuarie, după şedinţa de guvern.

Economica.net vă prezintă, în continuare, declaraţiile premierului despre valoarea salariului minim în 2021, făcute miercuri, 20 ianuarie, după şedinţa de guvern.

„Reporter: Dacă tot vorbeam de lăsatul lucrurilor pe anumiţi indicatori posibil volatili, ce s-a întâmplat cu HG cu privire la salariul minim? Ştim că a fost publicată în Monitorul Oficial, a apărut o nouă formă care a fost pusă pe agenda şedinţei de guvern, nu a fost aprobată vinerea trecută, nu a mai apărut pe agenda şedinţei de astăzi, cum a rămas până la urmă cu această..?

Florin Cîţu: Aici trebuie să discutăm… Este partea de interpretare a legislaţiei în vigoare – de foarte multe ori când vrei să faci un lucru bun, câteodată te împiedici de o legislație puţin mai complicată. Dar salariul minim rămâne să crească cu 3% în 2021. Până la urmă o să fie adoptată şi hotărârea de guvern. Când vine de la Ministerul Muncii, cu toate avizele, totul să fie ok, o să o şi aprobăm„.

Economica.net vă prezintă conţinutul proiectului de hotărâre pentru modificarea HG nr. 4 din 2021, aflat acum în procesul de avizare:

Articol unic – Articolul 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr.4/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.40/13.01.2021, se modifică şi va avea următorul cuprins:

”ART. 1
(1) Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabilește la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.”
”ART. 2
În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (1²) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii aferente lunii ianuarie 2021, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.300 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.”

Atenţie! Proiectul de act normativ publicat de Economica.net mai sus nu a fost încă adoptat, aşa cum am explicat mai sus. Pentru a intra în vigoare, trebuie să fie adoptat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial.

 

UPDATE 17 februarie

Salariul minim în 2021: schimbarea datei de la care se aplică majorarea a fost, de fapt, o cacealma.

E oficial şi definitiv: în ianuarie avem două niveluri ale salariului minim: 2.230 de lei brut până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ianuarie, data intrării în vigoare a HG 4 din 2021 care reglementează majorarea salariului minim în 2021. Ministerul Muncii a răspuns pentru Economica.net că „s-a renunțat la promovarea unei hotărâri a Guvernului de modificare a datei de aplicare a prevederilor HG nr. 4/2021„.
Detalii, în Economica.net, la acest link.

Citeşte şi:

HG privind majorarea salariului minim creează haos pe piaţa muncii: firmele nu ştiu cu ce dată se aplică mărirea

E oficial: salariul minim pe economie a fost majorat la 2.300 de lei brut lunar în 2021 – HG

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...