Daniel Pena, Romgaz: Vom intra pe piața de furnizare a gazelor pentru clienții casnici INTERVIU

După demiterea neașteptată a directorului general al Romgaz, Adrian Volintiru, săptămâna trecută, compania este condusă, cel puțin pentru moment, de fostul adjunct, care este acum director general interimar, Daniel Pena. Am trimis câteva întrebări celui care conduce acum unul dintre cei doi mari producători de gaze ai țării, controlat de stat. Răspunsurile lui Daniel Pena, în textul de mai jos. 
Mihai Nicuţ - joi, 21 ian. 2021, 19:36
Daniel Pena, Romgaz: Vom intra pe piața de furnizare a gazelor pentru clienții casnici INTERVIU

Nici în 2020 nu a fost gata centrala de la Iernut. Romgaz a dat un comunicat de presă în care a anunțat că nu mai tolerează întârzieri din partea actualului constructor, dar nimic mai mult. Ce se întâmplă cu proiectul, reziliați contractul, căutați un nou constructor, aveți un termen nou de finalizare a centralei?

Daniel Pena: La momentul de faţă, ROMGAZ analizează care ar fi cea mai bună opțiune pentru finalizarea centralei de la Iernut. În cazul în care ROMGAZ decide să demareze procedura de reziliere a contractului, se va informa Piața de Capital. Nu a fost prelungit termenul de execuție avansat de Asocierea formată din Duro Felguera S.A. şi S.C. Romelectro S.A., respectiv Aprilie 2022. Contractul nu a încetat, Asocierea având obligația de finalizare a centralei.

Anul trecut s-a tot vorbit despre ideea ca Romgaz să intre pe piața de furnizare pentru casnici. Nu s-a mai auzit însă nimic pe tema aceasta. Ce se întâmplă cu această intenție? Continuați proiectul sau ați abandonat ideea?

Daniel Pena: ROMGAZ își menține intenția de a intra pe piața de furnizare către clienți casnici, urmând ca în perioada următoare să treacă la implementarea acestei intenții.

De asemenea, nu s-a mai spus nimic despre potențiala achiziție a cotei Exxon din perimetrul Neptun din Marea Neagră și despre continuarea proiectului împreună cu OMV Petrom. În ce stadiu sunteți, ați avut discuții cu Exxon în ceea ce privește achiziția? Dar cu Petrom pentru continuarea proiectului?

Daniel Pena: ROMGAZ îşi menţine interesul de a acţiona în sectorul offshore al Mării Negre. Din motive de confidențialitate, nu pot fi furnizate informații referitoare la proiectul Neptun.

De asemenea, știu că Lukoil v-a oferit posibilitate de a vă crește, evident contra cost, participația în perimetrul offshore Trident. Cum tratați această situație?

Daniel Pena: Dată fiind confidențialitatea proiectului, nu pot fi furnizate informații suplimentare.

Continuați proiectele de energie începute de Romgaz în mandatul fostului director? Și aici mă refer la centralele pe gaze de la Halânga și Mintia și la proiectul fabricii de metanol. Ce ne puteți spune despre fiecare?

Daniel Pena: ROMGAZ rămâne angajat în realizarea unor proiecte precum centralele menționate în întrebarea Dumneavoastră, cu intenția de a-şi consolida poziția pe piața producerii şi furnizării energiei electrice, aceste proiecte reprezentând intenția imediată a companiei. Referitor la proiectul fabricii de metanol, acesta se află în fazele premergătoare demarării proiectului, respectiv realizarea studiului de prefezabilitate şi fezabilitate.

Știu că există un potențial mai mare al Romgaz pentru producția de gaze onshore. Aveți și noi descoperiri, aveți și sonde care încă nu sunt legate la rețeaua Transgaz, aveți și zăcământul de la Caragele. Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a producției de gaze a companiei în viitorul apropiat?

Daniel Pena:La momentul de faţă, ROMGAZ desfășoară un program de conectare a sondelor forate cu succes, urmând să comunice, de îndată ce va fi posibil, care este aportul acestora în cadrul producției ROMGAZ.

De asemenea, în aceeași arie de interes, ce ne puteți spune despre investițiile în explorare ale companiei?

Daniel Pena:ROMGAZ intenționează să-şi mențină în portofoliu actualele perimetre de explorare, cu precizarea că ROMGAZ şi-a îndeplinit toate obligaţiile referitoare la programul minimal de lucrări.

În termeni de vânzare a producției de gaze, ce strategie va urma compania? Preponderent contracte pe cantități mari cu actualii furnizori sau veți scoate la vânzare des cantități mai mici pe bursă?

Daniel Pena:ROMGAZ dorește diversificarea portofoliului de clienți prin implementarea unei politici comerciale în condiții de transparență deplină, concurență, nediscriminare şi prin aplicarea politicilor de vânzare activă orientate spre utilizatorii finali. Facem precizarea că ROMGAZ este un jucător important al Bursei de Mărfuri în ceea ce privește vânzarea gazelor naturale.

Fără a ne da date clare, că știu că este imposibil pentru că sunteți o companie listată, măcar pe ce aveți preliminat, cum a încheiat compania anul 2020, față de 1019, în termeni de estimări de producție și de profitabilitate?

Daniel Pena: În acest moment, fiind companie listată la Bursă, nu putem face referiri la aceste aspecte, dar vom informa părțile interesate prin intermediul comunicatelor oficiale, conform calendarului financiar aferent anului 2021 care poate fi consultat pe site-ul companiei.

Citește și:

Cine este Daniel Pena, omul care conduce acum Romgaz

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...