De la 500.000 la 12 milioane de euro într-un singur an. Povestea antreprenorului IT din Braşov care a început doar cu un laptop

După o carieră de broker pe piaţa de capital, criza financiară din 2008 i-a oferit noi perspective de a-şi urma pasiunea din liceu pentru domeniul IT, astfel că în 2013 Marius Dascălu, a pus bazele Headlight Solutions. Compania oferă servicii IT şi dezvoltare software şi încă de la început a ţintit piaţa din SUA. A pornit la drum fără o investiție propriu-zisă, cea mai valoroasă resursă materială fiind propriul laptop, iar acum are clienţi precum Phillip Morris, Autoklass şi Electrica Furnizare SA şi intenţionează să deschidă în acest an un birou în Dubai.
Lidia Neagu - Dum, 07 feb. 2021, 19:17
De la 500.000 la 12 milioane de euro într-un singur an. Povestea antreprenorului IT din Braşov care a început doar cu un laptop

„Am absolvit Academia de Studii Economice din București, specializarea Economie Generală, și mi-am petrecut prima parte a vieții mele profesionale lucrând ca broker, pe piața de capital. Eram pasionat de această industrie, așa că am evoluat constant, dar, odată cu sosirea crizei financiare, am simțit că trebuie să fac o schimbare și să mă orientez spre un domeniu cu mai multe perspective. Fiind pasionat de IT – datorită unuia dintre profesorii mei din liceu -, am rămas întotdeauna conectat la tehnologie și am dedicat timp studiului pe cont propriu, așa că, în 2013, m-am decis să îmi fondez o companie de servicii IT și dezvoltare software”, spune Marius Dascălu. 

Începutul în SUA, continuarea în România

Iniţial, Dascălu şi-a propus să lucreze pentru clienţi din SUA, pentru că, spune el, „în 2008, piața de acolo era deja matură, ceea ce însemna că exista un potențial de absorbție mai mare al proiectelor de IT și de software”.

Dar pe măsură ce economia României s-a dezvoltat, antreprenorul a văzut potenţialul pieţei locale şi a decis să deschidă un birou aici. „Au început să existe cereri de consultanță și soluții personalizate. Companiile au acum resurse financiare și umane, care le permit un nivel de digitalizare similar cu al altor țări europene”. 

Primele proiecte le-a luat în baza unor recomandări de la persoane care îl cunoșteau profesional şi, treptat, compania a crescut şi a reuşit într-un singur an să ajungă de la 500.000 la afaceri de 12 milioane de euro.

„Întreaga evoluție a companiei Headlight Solutions a fost bazată pe relația pe care o avem cu clienții, pe flexibilitatea noastră și pe abordarea umană, de care dăm dovadă, atunci când concepem și implementăm soluții tehnologice, complexe, personalizate”, continuă antreprenorul. 

Diversificarea portofoliului de business i-a adus avantajul competitiv

Dacă până în 2019, compania a crescut organic şi oferea consultanță și servicii de dezvoltare software, începând cu anul trecut, s-a extins și în partea de hardware cu echipamente pentru securitate cibernetică.

„Această schimbare ne-a oferit un avantaj competitiv, deoarece acum putem aborda integrat proiectele clienților noștri, acoperind totul, de la strategie și implementare, la producția în serie mică și medie a echipamentelor. La nivel financiar, noua linie de business a contribuit la creșterea cifrei de afaceri de la 500.000 de euro în 2019, la 12 milioane de euro, în 2020”. 

De-a lungul timpului au existat şi momente dificile, recunoaşte antreprenorul, însă nu s-a gândit vreodată să renunţe „pentru că aveam un feedback bun și știam că atât piața, cât și compania vor evolua”.

De altfel, cea mai mare provocare a Headlight Solutions a fost dezvoltarea de produse proprii, care să aducă valoare adăugată ofertei sale și să îi permită să abordeze integrat solicitările clienților. „Astfel, putem gestiona cap-coadă proiectele care ne sunt încredințate, ceea ce oferă mult mai multă încredere și stabilitate companiilor”. 

Acum, Headlight Solutions colaborează cu corporații din IT&C, retail, industrie petroliera, utilitati, industrie de apărare etc., pentru care desfășoară proiecte complexe, de la idee / nevoie, la implementare, dar și cu autorități locale și europene. Printre clienţii săi se numără companii precum Phillip Morris, Autoklass şi Electrica Furnizare SA.

„Avem un portofoliu variat de clienți. Lucrăm cu companii mici, medii, mari private, dar și cu instituții europene și internaționale. În funcție de serviciul/produsul oferit. și profilul de client diferă. 

De exemplu, dacă vorbim de computerele ecranate sau de cele all-in-one, de birou, atunci, vizăm entități publice și private care au nevoie să își protejeze informațiile cu caracter sensibil sau care își doresc să își updateze infrastructura

Soluțiile personalizate vizează companii mari și foarte mari, ce au nevoi complexe de software și securitate IT, la care aplicațiile și sistemele existente pe piață nu răspund. Pentru ele, oferim servicii integrate, care includ consultanță, implementare software și hardware și producție de echipamente în serie limitată”, continuă braşoveanul. 

Unul dintre cele mai recente proiecte a fost producția unui calculator ce asigură o protecție sporită a datelor vehiculate, siguranța acestora fiind dată atât de modul în care sistemul hardware a fost construit, cât și de soluțiile software integrate și preinstalate pe sistemele livrate.

Momentul crizei de Covid-19 şi strategia care a dus la recuperarea rapidă

Declararea pandemiei a afectat activitatea companiei pentru că „ne-a pus clienții în situații fără precedent, ce au dus la înghețarea proiectelor”. De aceea, primele patru luni au fost de cumpănă, potrivit lui Marius Dascălu. Ulterior, însă, a revenit la un volum constant de muncă, a reluat unele proiecte în discuție, dar a dezvoltat şi altele noi.

„Nu aș spune că am simțit încă efectele benefice ale pandemiei și ale nevoii de digitalizare. Proiectele complexe ale Headlight Solutions necesită strategizare și aprobări la nivel de Chief Technology Officer, deci ciclul de vânzare poate ajunge undeva la până la 9-12 luni, așa că eventuale efecte pozitive se pot simți în 2021”. 

Cât priveşte resursa umană, cel mai uşor de adaptat la „noua normalitate” care implica munca la distanţă au fost colegii implicați în dezvoltarea de software. Aceştia, ca majoritatea IT-iştilor, au un program flexibil, corelat, mai mult, cu livrabilele lor, decât cu prezența într-un interval fix, la birou.

Pe partea de producție, în schimb, situația a fost mai complicată. Obiectivele majore au fost să asigue protecție celor 30 de angajați, să prevenă răspândirea virusului și în acelaşi timp să livreze la timp proiectele în parametrii agreați cu clienţii.

Pentru a reuși toate acestea, compania a implementat protocoale specifice, a dotat spațiul cu lămpi cu ultraviolete, dozatoare de dezinfectant și a furnizat angajaţilor echipamente de protecție.

„În plus, am testat săptămânal membrii echipei. Strategia a fost una bună, întrucât am identificat din timp cazurile si am reusit ca de fiecare dată virusul să nu fie transmis intern reuşind astfel să ne îndeplinim toate responsabilitățile. Ni s-a confirmat cât de important este să dăm dovadă de agilitate și să ne adaptăm în timp real contextului, aceasta fiind principala lecție din acest context incert”. 

Planuri pentru 2021: birou în Dubai

După perioada de creştere accelerată generată de dezvoltarea componentei de hardware, CEO-ul doreşte să folosească anul acesta pentru a stabiliza compania, din punct de vedere financiar și operațional. „De aceea, vizăm o cifră de afaceri cel puțin similară”, explică Marius Dascălu. 

Însă, pentru 2021 antreprenorul vizează şi deschiderea unui sediu în Dubai, pentru a putea deservi cu succes toată zona golfului și a e crește, astfel, raza de acțiune a companiei sale. 

„Considerăm că tehnologia produsă în România este foarte competitivă, la nivel global, iar Dubai este deja un hub internațional important”.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...