SUA: Biden va lua măsuri împotriva forajelor de petrol şi de gaze pe terenurile şi în apele federale

Hotărât să pună în aplicare planul său privind clima, preşedintele american Joe Biden urmează să anunţe miercuri măsuri împotriva forajelor de petrol şi de gaze pe terenurile şi în apele federale, conform mai multe media şi unui memorandum al Casei Albe, relatează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 27 ian. 2021, 06:51
SUA: Biden va lua măsuri împotriva forajelor de petrol şi de gaze pe terenurile şi în apele federale

Administraţia Biden a redactat un text care impune un moratoriu asupra acordării de noi concesiuni pentru foraje de petrol şi de gaze pe terenurile şi în apele care aparţin guvernului, conform Washington Post.

Deşi nu va avea un impact asupra concesiunilor deja acordate, moratoriul îi va permite lui Biden să îşi respecte una din promisiunile din campanie.

SUA ar urma de asemenea să se angajeze să prezerve integritatea a 30% din pământurile şi apele federale până în 2030, cu scopul de a opri reducerea biodiversităţii, conform mai multor media americane.

Aproape un sfert din emisiile de dioxid de carbon din SUA provine din energie produsă pe terenuri federale, se arată într-un raport guvernamentale din 2018.

Acordarea de concesiuni de petrol, de gaze sau de extracţie de cărbune a generat venituri de aproape 11,7 miliarde de dolari pentru guvernul american în 2019, conform cifrelor Departamentului de Intern.

Prin această serie de măsuri, Biden se apropie astfel în mod concret de obiectivul său de renunţare progresivă la energii fosile şi de obţinerea unei neutralităţi în materie de emisii de carbon în sectorul energetic până în 2035 şi la nivelul întregii economii până în 2050.

Însă unele asociaţii de mediu, cum ar fi ONG-ul Oceana, vrea ca noul lider de la Casa Albă să meargă şi mai departe şi să transforme moratoriul asupra forajelor într-o interdicţie permanentă.

„Protejându-ne permanent coastele de foraje poluante în plină mare şi privilegiind surse regenerabile de energie, cum este cea eoliană în mare, putem simultan să combatem schimbarea climatică şi să garantăm o economie verde pentru litoralurile noastre”, a explicat Diane Hoskins, purtătoare de cuvânt a Oceana pe acest subiect.

Proiectul prezidenţial a stârnit critici puternice şi în industria de energii fosile.

„A limita exploatarea (de energii fosile) pe terenurile şi în apele statului înseamnă nimic mai puţin decât o politică ce urmăreşte să crească importul de petrol”, a spus Mike Sommers, preşedintele celei mai mari federaţii de profesionişti în industria de petrol şi gaze din SUA.

„Cererea de energie va continua să crească, în special prin îmbunătăţirea situaţiei economice, iar noi vom putea alege între a produce energie aici, în SUA, sau a depinde de alte ţări, ostile intereselor americane”, a adăugat el.

Biden ar urma să acorde subiectului schimbărilor climatice statutul de „prioritate de securitate naţională” şi să constituie un grup de experţi în ştiinţă şi tehnologie însărcinat cu consilierea sa, se arată într-un document executiv consultat de AFP.

El va anunţa de asemenea un summit asupra climei care să reunească lideri din întreaga lume în SUA la 22 aprilie, de Ziua Pământului şi data la care se împlinesc cinci ani de la semnarea Acordului de la Paris, conform aceleiaşi surse.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Data limită pentru depunerea ofertelor la licitația necesară construcției lotului 2 din Autostrada A9 Timișoara - Moravița este 14 noiembrie, a anunțat miercuri Cristian Pistol, directorul......
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București ca Ileana-Lăcrămioara Isărescu a ...
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii unui focar de gripă aviară
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii ...
Autorităţile veterinare din Ungaria au anunţat miercuri că vor fi sacrificate circa 25.000 de raţe în provincia Bekes ...
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, miercuri, noi dosare de finanţare în valoare ...