EXCLUSIV Conducerea ASF a ales șeful unic peste asigurări. Viitorul director al sectorului vine într-un moment critic pentru piața RCA

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF)  s-a decis asupra numelui viitorului director unic al sectorului asigurări, în cadrul procesului de reorganizare despre care ECONOMICA.NET a scris în premieră, au arătat surse din mai multe zone. Sectorul va fi condus de către Valentin Ionescu(foto), actualul director al Direcției Generale Strategie și Stabilitate Financiară, care va prelua prin delegare și poziția de director al Direcției Generale Asigurări, aflată în subordinea directă a Cabinetului Vicepreședintelui Cristian Roșu. Ionescu, care a mai avut o experiență provizorie în sectorul asigurări, ca director interimar al Direcției Reglementare Autorizare, va fi unul dintre cei doar trei directori din sectoare rămași după reorganizare. Noul președinte al ASF, Nicu Marcu, îl promovase anterior pe Ionescu și ca președinte al Institutului de Studii Financiare, în locul lui Călin Rangu, rămas doar director al Direcției Relații cu Publicul și Petiții.
Şerban Buşcu - mie, 27 ian. 2021, 19:29
EXCLUSIV Conducerea ASF a ales șeful unic peste asigurări. Viitorul director al sectorului vine într-un moment critic pentru piața RCA

Deși este om cu experiență îndelungată și semnificativă în domeniul financiar, Valentin Ionescu a avut legături mai degrabă tangențiale cu piața asigurărilor sau cu activitatea de supraveghere și control din domeniu, cel puțin până la venirea noii conduceri ASF, în vara anului trecut. În piață, părerile sunt împărțite, viitoarea numire a lui Ionescu pe poziția de șef peste asigurări fiind văzută de o parte dintre specialiștii consultați de noi cu destulă rezervă, din perspectiva experienței sale nu foarte vaste în domeniu. De partea cealaltă, sunt oameni din piață care apreciază numirea lui Valentin Ionescu, mai ales că este considerat un susținător al business-ului.

În general, însă, Ionescu este cunoscut mai degrabă ca un bun analist, un specialist cu o pregătire care îi permite să aibă o viziune de ansamblu asupra piețelor financiare, calități care îl recomandau pentru poziția actuală, de director al Direcției Strategie și Stabilitate Financiară. Deși va rămâne formal și în actuala poziție (altfel neputând fi făcută delegarea) el se va ocupa de zona asigurărilor, iar Direcția Strategie va fi preluată tot de o persoană din ASF. 

Valentin Ionescu, arată noua organigramă ASF, va coordona direct serviciile de reglementare, avizare, control și supraveghere din asigurări, dar va avea în răspundere și relația cu Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Valentin Ionescu este în ASF din 2013, adică  de la începuturile instituției conduse la acea vreme de către Dan Radu Rușanu. Între 2013 și 2014 a fost director al Direcției de Supraveghere Integrată , iar din ianuarie până în septembrie 2015 director delegat al Direcției Strategie și Stabilitate Financiară. În toamna lui 2015, în cadrul primului și singurului proces amplu de reformare a instituției până la cel care se desfășoară în prezent, Mișu Negrițoiu l-a numit director plin.

Activitatea profesionala mai include pozitii precum cea de director general al Bursei de Valori Bucuresti (2010 – 2011), de membru in CA la Sibex, SIF Moldova (2012 – 2013) si de presedinte CA al Depozitarului Central (2010 – 2011), dar si experienta internationala – Euro Invest Bank Gmbh Austria (Head of Sales, 2009 – 2010) si Wood&Co Cehia (Senior Sales Trader, 2007 – 2009).

Ionescu a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Comert si are un MBA la INDE CNAM Paris/ASE.

 

Moment crucial pentru piața asigurărilor. Misiune dificilă pentru noul director

Ionescu va veni la conducerea sectorului asigurărilor într-un moment foarte dificil pentru piața RCA, cel mai greu de după falimentele Astra și Carpatica Asig. Este foarte posibil să fie nevoie ca el să propună Consiliului și să gireze măsuri foarte dure împotriva companiilor cu probleme de pe piața RCA.

Aceste măsuri ar putea merge chiar până la punerea sub administrare specială, de exemplu, în condițiile în care sancțiunile mai blânde au cam fost deja epuizate, prin amendarea firmelor și a persoanelor cheie din conducere, prin impunerea unor majorări de capital și prin trasarea unor planuri de redresare pentru Euroins și City Insurance, liderii RCA care adună și cele mai multe reclamații din cauza problemelor cu plata daunelor.

Mai întâi, însă, viitorul director general va trebui să gestioneze cea mai importantă schimbare din istoria pieței RCA, adică implementarea sistemului de decontare directă inclusă automat în polița de asigurare. Detalii despre această măsură, inclusă deja într-un proiect de OUG lansat în dezbatere publică, într-un material # economica# ce prezintă inclusiv explicațiile celor mai importanți sepcialiști din piață și a celor care au conceput OUG.

El va trebui sămanagerieze și eternul conflict dintre service-uri și firmele de asigurare (în principal tot cele două mari din RCA), care se acuză reciproc pentru neplata la timp și integral a daunelor, respectiv de practicarea unor tarife nejustificat de mari pentru ora de manoperă și mașina la schimb. Acest conflict se manifestă instituțional mai puternic ca oricând, în condițiile în care cel puțin 10.000 dintre cele peste 20.000 de reclamații primite de ASF pe numele asigurătorilor vin de la service-uri, instanțele sunt pline de procese între cele două părți, iar sesizări pe această temă primesc toate instituțiile statului, de la Parlament, Președinție și Parchete, până la  ANPC și Consiliul Cocnurenței.

La nivel internațional, ASF va trebui, probabil, să se implice și în in situațiile create de City Insurance, care acumulează în mod curent datorii semnificative către corespondenții din străinătate care îi gestionează daunele din RCA.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...