A doua tranșă de vaccinuri anti-Covid-19 de la Moderna a ajuns în România

Update: Transportul celei de a doua tranșe de doze de vaccin împotriva Covid-19 Moderna ajuns azi în România, pe cale terestră, prin Vama Nădlac. 
Economica.net - sâm, 30 ian. 2021, 06:34
A doua tranșă de vaccinuri anti-Covid-19 de la Moderna a ajuns în România

Este vorba de 21.600 de doze de vaccin  care vor fi transportate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), relatează Agerpres.

„Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare”, conform unui comunicat al CNCAV.

Centrul Naţional de Stocare de la Cantacuzino este „complet autorizat şi avizat” de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman, precizează sursa citată.

„Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, se menţionează în comunicat.

CNCAV reaminteşte că recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Se menţionează totodată că eficacitatea celor două vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană este aproximativ aceeaşi.

„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager”, precizează CNCAV.

Moderna a redus şi ea cantitatea de vaccinuri livrate

CNCAV a anunţat astăzi că persoanele sub 65 de ani programate pentru prima doză în perioada 30 ianuarie – 11 februarie vor fi reprogramate începând cu data de 16 februarie. „CNCAV ia ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie şi 11 februarie, pentru data de 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale”, se arată într-un comunicat de presă.

Persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea iniţială şi se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile şi a celor fără adăpost. Fiecare persoană va fi înştiinţată prin SMS cu privire la data şi intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă şi va regăsi informaţiile în secţiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate şi telefonic. CNCAV precizează că această situaţie este una temporară, până la data de 15 februarie.

Potrivit aceleiaşi surse, măsura a fost luată având în vedere diminuarea cantităţilor de vaccin livrate anterior de BioNTech/Pfizer, precum şi lipsa predictibilităţii privind tranşele de vaccin livrate de compania Moderna pentru lunile februarie şi martie, dar şi comunicatul Agenţiei Europene a Medicamentului din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Comirnaty, respectiv clarificarea indicaţiei de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze. „Precizăm că această companie farmaceutică a anunţat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior”, precizează CNCAV.

Reprezentanţii CNCAV anunţau la începutul săptămânii că începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activităţi esenţiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie-11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 de cetăţeni, adică 23,29% din numărul celor înscrişi în listele......
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai Ioniq 9 este primul SUV electric cu trei rânduri de scaune al companiei din Coreea și vizează un segment aflat ...