Tranportatorii rutieri de mărfuri care au curse în Ungaria trebuie să se înregistreze într-o nouă platformă

Toţi operatorii interni şi internaţionali care desfăşoară activităţi de transport pe teritoriul Ungariei au obligativitatea să îşi înregistreze operaţiunile într-o nouă platformă, sistemul BIREG, în caz contrar riscând amenzi între 300.000 şi 800.000 forinţi (între 845 şi 2.250 de euro), potrivit unei informări transmise de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), relatează Agerpres.
Economica.net - mie, 03 feb. 2021, 15:59
Tranportatorii rutieri de mărfuri care au curse în Ungaria trebuie să se înregistreze într-o nouă platformă

Operatorii în transport (companiile) au obligativitatea de a se înregistra în acest sistem o singură dată, ulterior în baza credenţialelor primite şi a contului creat, vor putea completa de fiecare dată când se va efectua un transport.

La sfârşitul lunii decembrie 2020, Ministerul Inovării şi Tehnologiei din Ungaria a publicat o nouă metodologie pentru înregistrarea operaţiunilor de transport pe teritoriul Ungariei.

„Sistemul, denumit BIREG, introduce obligativitatea tuturor operatorilor internaţionali şi domestici ce desfăşoară activităţi de transport pe teritoriul Ungariei, de a înregistra operaţiunile în noua platformă. Autorităţile ungare, la solicitarea asociaţiilor de transportatori, au introdus acest nou sistem electronic de înregistrare, motivând asigurarea trasabilităţii şi controlului utilizării legale a permiselor bilaterale şi multilaterale necesare transportului rutier internaţional de mărfuri”, se arată în comunicat.

În cazul în care un transport efectuat pe teritoriul Ungariei nu este înregistrat în sistemul BIREG, autorităţile competente pot aplica amenzi începând cu 1 februarie a.c între 300.000 şi 800.000 HUF, considerând că acel transport nu este autorizat pe teritoriul ungar.

Potrivit comunicatului MTI, înregistrarea în platformă este obligatorie pentru următoarele categorii de transport: operaţiuni de transport rutier internaţional în nume propriu cu vehicule cu o greutate maximă admisibilă încărcată de peste 3,5 tone şi care fac obiectul permisului bilateral sau al licenţei ECM; operaţiuni de transport închiriate sau comandate cu vehicule cu o greutate maximă admisibilă de peste 3,5 tone care fac obiectul unui permis bilateral sau al unei licenţe ECMT; operaţiuni de cabotaj care fac obiectul unui permis bilateral şi deţinerea unei licenţe comunitare în Ungaria; transporturi ” fără marfă” ce fac obiectul operaţiunilor menţionate anterior.

Înregistrarea operaţiunilor de transport se va face în cazul operaţiunilor de transport spre sau care tranzitează spaţiul Ungariei, înainte de intrarea pe teritoriul Ungariei, în cazul operaţiunilor de transport ce au ca punct de plecare Ungaria, înainte ca marfa să fie încărcată din Ungaria.

De asemenea, tipurile de activităţi ce necesită a fi înregistrate sunt următoarele: intrarea, descărcarea, încărcarea şi părăsirea pe teritoriul Ungariei.

Conform informaţiilor obţinute de MTI, în perioada 1 – 31 ianuarie, companiile aveau o perioadă de „graţie” pentru înregistrare, dar sistemul nu a fost funcţional până la 27 ianuarie 2021. Noul regulament, publicat în data de 27 ianuarie, va intra în vigoare începând cu 4 februarie, dată de la care pot fi aplicate şi sancţiuni transportatorilor.

Sistemul BIREG este disponibil on-line: www.bireg.hu, iar informaţii suplimentare pot fi furnizate prin solicitări la [email protected].

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Numele următorului guvernator al Băncii Naţionale ar putea fi cunoscut în zilele următoare
Ungaria – Numele următorului guvernator al Băncii Naţionale ar putea fi cunoscut în zilele următoare
Premierul Ungariei, Viktor Orban, ar putea anunţa în zilele următoare pe cine a ales să ocupe poziţiile de guvernator al Băncii Naţionale şi de ministru al Economiei şi Finanţelor, iar......
Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi 500 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi 500 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, marţi, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate ...
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficitul bugetar a depășit 100 de miliarde de lei și a urcat la 6,19% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele ...
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în  este estimată la 6,7% comparativ cu media europeană de 40%
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în este estimată la 6,7% ...
În 16 ani, soldul creditelor ipotecare a crescut de la 5,7 miliarde de euro la 21,7 miliarde de euro. 88% dintre creditele ...