”Pe baza experienţei noastre (a Uniunii Europene n.red) până în prezent, considerăm că este foarte important să iniţiem un dialog oportun cu producătorii următoarelor vaccinuri (care vor fi autorizate în UE) pentru a preveni posibile probleme înainte ca ele să apară”, subliniază cei patru lideri în scrisoarea consultată de agenţiile Reuters şi EFE şi adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Premierii austriac, Sebastian Kurz, ceh, Andrej Babis, danez, Mette Fredriksen, şi grec, Kyriakos Mitsotakis, consideră că, printr-o puternică presiune exercitată asupra companiilor farmaceutice, acestea ”vor înţelege gravitatea situaţiei” şi vor fi astfel evitate perturbările întâlnite în livrarea vaccinurilor deja autorizate în UE şi care au stârnit critici din partea statelor membre pentru modul în care Comisia Europeană a negociat contractele cu furnizorii.
În cazul vaccinului Johnson & Johnson (încă neautorizat în UE) cei patru premieri semnalează că o potenţială problemă ar rezulta din faptul că acesta, deşi este fabricat în Europa, este trimis de compania producătoare mai întâi în SUA pentru a fi dozat acolo în fiole, ceea ce ar putea pune în pericol livrările în UE, deşi ar exista şi aici capacităţi pentru această operaţiune.
Prin urmare, ei îi cer Ursulei von der Leyen să înceapă un dialog cu compania Johnson & Johnson astfel încât să fie asigurată distribuţia vaccinului acesteia în UE odată ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) îl va autoriza, sau chiar înainte de aceasta.
”Trebuie să menţinem rapiditatea negocierilor cu toţi noii candidaţi promiţători, precum Novavax, care tocmai a anunţat o eficacitate ridicată pentru vaccinul său, sau Valneva, cu care Comisia de asemenea a încheiat discuţiile exploratorii. Dorim să adăugăm că aprobarea noilor vaccinuri trebuie să fie cât mai rapidă posibil, respectând în acelaşi timp toate exigenţele sanitare”, mai semnalează cei patru premieri.
Ei au salutat faptul că executivul comunitar a recunoscut că ”ar putea exista o formă pentru ca distribuţia se se efectueze înaintea aprobării” vaccinului. ”Este important să nu pierdem timpul şi ca vaccinurile să fie distribuite cât mai rapid posibil”, subliniază premierii celor patru state.
Statele Uniunii Europene sunt mult în urma Marii Britanii, SUA şi Israelului în campania de vaccinare anti-COVID-19, acuzând livrări întârziate şi calendare incerte pentru vaccinurile a căror contractare a fost asumată de Comisia Europeană.
Într-o întâlnire cu presa desfăşurată joi, Ursula Von der Leyen a recunoscut că Bruxellesul a subestimat dificultăţile companiilor farmaceutice de a produce vaccinuri pe scară largă şi a avertizat că problemele ar putea continua, potrivit Politico. Şefa Comisiei Europene a adăugat că producţia de vaccinuri va fi neregulată în lunile următoare, întrucât companiile producătoare se lovesc de riscul permanent al insuficienţei materiilor prime şi altor componente.