Vaccinarea antiCovid: cum puteţi raporta reacţiile adverse, dacă apar după ce aţi plecat de la centrul de vaccinare

Vaccinurile, la fel ca orice tratament medicamentos, pot avea efecte adverse. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), responsabil cu organizarea procesului de vaccinare antiCovid în România, susţine că dacă aveţi reacţii adverse postvaccinale, înseamnă că vaccinul funcţionează. CNCAV spune că "e posibil" ca reacţiile adverse să apară mai frecvent după rapel. În acest context, Economica.net vă spune, pe larg, ce paşi trebuie să parcurgeţi dacă vreţi să raportaţi reacţiile adverse postvaccinare antiCovid la Agenţia Naţională a Medicamentului. 
Cristina Şomănescu - lun, 15 feb. 2021, 19:28
Vaccinarea antiCovid: cum puteţi raporta reacţiile adverse, dacă apar după ce aţi plecat de la centrul de vaccinare

Oamenii vaccinaţi antiCovid și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încurajaţi de Agenția Europeană pentru Medicamente şi omologul său din România să raporteze reacţiile adverse postvaccinare şi să completeze cu acurateţe formularele de raportare a acestor reacţii (cu denumirea vaccinului suspectat că ar fi cauzat reacţia adversă, numărul lotului, data vaccinării, dacă reacţiile adverse au apărut după prima doză sau după a doua doză de vaccin, etc).

Economica.net vă prezintă, în continuare, paşii pe care trebuie să-i urmeze oamenii care au reacţii adverse postvaccinale suferite după ce au plecat de la centrul de vaccinare:

Oamenii care se confruntă cu reacţii adverse după vaccinarea antiCovid au următoarele opţiuni dacă vor să le transmită Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANMDMR):

I Dacă vor să le raporteze pe cont propriu:

-pacienţii pot raporta online reacţiile adverse postvaccinale, prin completarea formularului pe care îl puteţi accesa la acest link.

– oamenii pot completa fişa pe care o găsiţi în galeria foto sau la acest link, pe care o vor trimite fie prin poştă la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, Str. Mr. Ștefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, 011478, București, România, fie prin email la [email protected].

Printre datele obligatorii pe care trebuie să le transmită oamenii la ANMDMR sunt reacţia adversă suspectată, data apariţiei şi a încetăţii reacţiei adverse, vaccinul suspectat (denumirea comercială, numărul lotului, deţinătorul autorizației de punere pe piață), centrul la care au fost vaccinaţi.

II Dacă vor să le raporteze printr-un intermediar

Oamenii mai au opţiunea să apeleze la un profesionist din sănătate care să transmită, în locul lor, reacţiile adverse suferite de aceştia după vaccinare.

Bine de ştiut

Vă recomandăm să citiţi cu atenţie prospectele vaccinurilor antiCovid.

Campania de vaccinare antiCovid cu serul produs de AstraZeneca începe în ţara noastră la 15 februarie.

Detalii despre eficacitatea şi precauţiile avute la vaccinarea cu serul de la AstraZeneca puteţi citi, pe larg, aici.

Comisiile de specialitate ale MS au răspuns, pe larg, în documentul pe care îl găsiţi la acest link, la întrebări despre precauţiile, beneficiile şi riscurile potenţiale asociate vaccinării antiCovid în funcţie de istoricul medical al pacientului.

Economica.net vă aminteşte succint cum decurge vaccinarea antiCovid din momentul în care aţi ajuns la centrul de vaccinare.

Veţi completa un chestionar de triaj.
Dacă la triaj medicul nu găseşte vreo contraindicație la vaccinare, veţi citi şi veţi semna formularul de consimţământ informat pentru vaccinare. Ulterior veţi fi direcţionat către cabinetul de vaccinare.
Dacă la triaj medicul găseşte o contraindicație temporară la vaccinare, nu veţi fi vaccinat şi vi se va recomanda să vă reprogramaţi.
În punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul şi se introduc datele despre vaccin în Registrul electronic național de vaccinare (RENV). Acolo unde introducerea datelor în RENV nu este posibilă, se înregistrează în registrul de vaccinare, în format hârtie.
După vaccinare, veţi primi o adeverinţă de vaccinare. Adeverinţa e generată automat din RENV sau, după caz, este completată în format hârtie. Veţi putea primi adeverinţa fie în format hârtie, fie electronic.
După ce aţi fost vaccinat, veţi aştepta 15 minute în spaţiul de supraveghere postvaccinare. Dacă în cele 15 minute după administrarea vaccinului nu aveţi reacţii postvaccinale, veţi putea pleca acasă. Dacă în cele 15 minute după ce aţi primit vaccinul aveţi vreo reacţie adversă indezirabilă (RAPI), aceasta este investigată de echipa medicală și raportată în conformitate cu metodologia de supraveghere RAPI.
Dacă reacţia adverse postvaccinală apare după ce aţi plecat de la centrul de vaccinare, urmaţi paşii enumeraţi de Economica.net în acest articol.

Important de ştiut că circuitul oamenilor în centrele de vaccinare e reglementat prin Ordinul comun al MS, MAI, MApN, MLPDA nr. 2171/181/M.223/4380/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, cu modificările şi completările ulerioare.

Citeşte şi: Se pot vaccina antiCovid pacienţii cu cancere, alergii sau boli endocrine? Răspunsurile Ministerului Sănătăţii

Citeşte mai multe despre cum se desfăşoară vaccinarea anti-Covid aici:
Vaccinare anticovid: lista întrebărilor la care vor răspunde oamenii care vor să se vaccineze; cum decurge vaccinarea, pas cu pas

Poziţia oficială a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) cu privire la efectele adverse ale vaccinului antiCovid.

La 10 februarie, CNCAV a emis un comunicat oficial despre reacţiile adverse postvaccinare antiCovid, pe care vi-l redăm mai jos:

„Este normal să am reacții adverse?

CNCAV: Puteți dezvolta unele reacții adverse. Apariția acestor reacții adverse reprezintă modul de manifestare a organismului față de vaccin. Înseamnă că vaccinul funcționează, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpii care vă vor proteja împotriva infecției cu noul tip de coronavirus.
Oamenii reacționează diferit la vaccinuri. Unii au reacții adverse minime sau deloc, dar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Vaccinul funcționează, doar corpul reacționează într-un mod diferit.

Reacţiile adverse după administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?

CNCAV: Da, este posibil, având în vedere că după prima doză, vaccinul îți pregătește sistemul imunitar, iar după a doua doză corpul tău este deja pregătit să lupte cu virusul. Astfel, reactogenitatea vaccinului este mai crescută. Amintiți-vă că răspunsul organismului este un lucru bun și dovedește că vaccinul funcționează!

De ce trebuie să aștept 15 minute după ce am primit vaccinul?

CNCAV: Timpul de așteptare este necesar pentru monitorizarea stării de sănătate a persoanei vaccinate. Această recomandare este valabilă pentru orice tip de vaccin pe care îl faceți, cum ar fi de exemplu vaccinul pentru prevenirea gripei sezoniere.
După vaccinare, trebuie să așteptați 15 minute. Eventualele reacții imediate pot fi tratate cu ușurință de către personalul medical aflat la centrul de vaccinare. Pentru siguranță, persoanele cu reacții alergice în istoricul medical vor fi monitorizate timp de 30 de minute.

Pot face doar prima doză de vaccin?

CNCAV: Nu. Vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt studiate ca vaccinuri cu două doze. Prima doză oferă un anumit grad de protecție, dar beneficiile maximale se obțin doar după administrarea celei de a doua doze.

A doua doză de vaccin se poate administra oricând?

CNCAV: A doua doză trebuie administrată conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului, în perioada aprobată: la 21 de zile după prima doză de Pfizer, la 28 de zile după prima doză pentru Moderna, respectiv la opt săptămâni după prima doză pentru AstraZeneca.

Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva Covid-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

Cât durează până obțin răspunsul imun optim după ce am primit a doua doză?

CNCAV: Este nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a dezvolta un răspuns imun optim după a doua doză. Trebuie totuși să fiți precauți și să continuați respectarea măsurilor de prevenție și după acest interval de timp.

Pot să stau cu familia și prietenii după ce am primit a doua doză?

CNCAV: Faptul că ați primit a doua doză de vaccin înseamnă că sunteți mai protejat împotriva acestui virus. Vă puteți vizita prietenii ori familia, însă vă recomandăm să respectați regulile de protecție, atât timp cât autoritățile mențin aceste măsuri de siguranță. Este important să le oferim protecție celor care încă nu au fost vaccinați sau care fac parte din categoriile vulnerabile”.

CNCAV un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului, responsabil cu organizarea și coordonarea activităților din cadrul procesului de vaccinare din România.

Te-ar mai putea interesa și
Claudia Buch, președintele Consiliului de supraveghere al BCE: Banca Centrală Europeană va face orice pentru a înlătura obstacolele din calea fuziunilor bancare transfrontaliere
Claudia Buch, președintele Consiliului de supraveghere al BCE: Banca Centrală Europeană va face orice pentru a înlătura ...
Banca Centrală Europeană va face "orice" pentru a înlătura obstacolele în calea fuziunilor bancare transfrontaliere din zona euro, a declarat miercuri Claudia Buch (foto), preşedintele......
Se dau 1.000 de lei pe hectar pentru fermierii afectați de secetă. Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii cu 2 miliarde de lei
Se dau 1.000 de lei pe hectar pentru fermierii afectați de secetă. Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii ...
Bugetul MADR pe anul 2024 a fost suplimentat cu 2 miliarde de lei, pentru asigurarea fondurilor necesare schemei „Despăgubiri ...
Retailerul polonez Zabka vrea să deschidă în România 50 de magazine noi până la finalul anului
Retailerul polonez Zabka vrea să deschidă în România 50 de magazine noi până la finalul anului
Reţeaua de magazine de proximitate Zabka din Polonia, care recent s-a extins în România, intenţionează să deschidă ...
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Mediului cu 104 milioane de lei pentru cumpărarea unui teren forestier de 4.000 de hectare
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Mediului cu 104 milioane de lei pentru cumpărarea unui teren forestier de 4.000 ...
Bugetul Ministerului Mediului a fost suplimentat cu 104 milioane de lei, în vederea achiziţionării unui teren forestier ...