Cum a schimbat pandemia piaţa de roboţi casnici

Roboţii care îndeplinesc diferite activităţi casnice încep să fie tot mai prezenţi, iar pandemia COVID-19 a impus una dintre cele mai mari creșteri pe piața de roboţi pentru consumatori, deoarece oamenii au petrecut mai mult timp acasă și au investit în aparate care le fac viața mai simplă. Firma globală de consultanță ABI Research constată că piața roboţilor de consum a generat venituri de 10,4 miliarde de dolari în 2020, în creștere cu 448 milioane de dolari, sau cu 4,3% în plus față de estimările pre-pandemie.
Lidia Neagu - Dum, 14 feb. 2021, 19:27
Cum a schimbat pandemia piaţa de roboţi casnici

Robotica consumatorilor este o ramură a tehnologiei care se ocupă de roboți care pot lucra în coordonare cu oamenii și îi pot ajuta cu sarcinile lor de zi cu zi. Acești roboți folosesc senzori și alte interfețe pentru a comunica cu mediul fizic. Sunt mașini programabile și sunt disponibile în forme autonome sau semi-autonome.

Roboţii personali și casnici, produși pentru marele public, sunt reprezentaţi în principal de roboţii pentru întreţinerea locuinţei. Aceștia includ roboţi pentru curăţenie cu vacuum și pentru pardoseli, roboţi pentru tunderea ierbii, roboţi de spălat ferestrele sau roboţi distractivi şi educaţionali. 

În ciuda unui impact negativ inițial asupra producției și a livrărilor la debutul pandemiei, furnizorii de asistență medicală la domiciliu, inclusiv iRobot și Ecovacs, printre alţii, au înregistrat rezultate puternice în trimestrele trei şi patru, ceea ce au redus mult efectul impactului iniţial.

Pandemia a dus la o schimbare a comportamentului consumatorilor, care au inversat cheltuielile de la investiţii în afara casei la cele în interiorul acesteia. Accentul suplimentar a fost pus pe curățenie și sănătate în casă, iar izolarea socială pentru mulți, a adus în mod similar un interes mai mare, atracție și cheltuieli în multe segmente ale roboticii pentru publicul larg.

„În 2020, două tendințe-cheie au fost convergente pentru a creşte adoptarea roboţilor de îngrijire la domiciliu. În primul rând, consumatorii au fost mai interesați de produsele de curățat robotizate, dar interesul lor a venit deoarece ofertele furnizorilor au rezolvat multe probleme cu un apetit limitat din partea consumatorilor. În al doilea rând, liniile de producţie s-au extins pentru a aduce capabilități la prețuri mai mici, cu eficiență operațională îmbunătățită și abilități de curățare ”, spune Jonathan Collins, Director de cercetare la ABI Research. „Funcționalitatea extinsă, cum ar fi camerele de bord, precum și caracteristicile care vizează zona de wellness, inclusiv filtrele HEPA și lămpile de sterilizare UV, toate acestea au devenit atractive,” adaugă Collins.

Cu toate acestea, notează autorii studiului, cel mai mare impact al anului 2020 asupra roboților casnici va fi probabil o mai mare conștientizare și acceptare a rolului valoros al roboților personali / sociali. Acest lucru este impusionat de izolarea și restricțiile impuse multor grupuri demografice din întreaga lume, dar în special vârstnicii și copiii.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...