Autostrada Transilvania (Brașov – Tg Mureș – Cluj – Oradea) primește cea mai mare alocare din rândul proiectelor rutiere în 2021. Astfel, suma pentru această șosea de mare viteză depășește de două ori nivelul cheltuit în 2020. Mai exact, Ministerul Transporturilor propune pentru 2021 o alocare de 894,52 milioane de lei pentru Autostrada Transilvania, în creștere de 2,4 ori față de nivelul de circa 368 de milioane de lei din 2020.
Creșterea substanțială a fondurilor pentru această autostradă poate fi explicată prin intrarea pe șantier a constructorului român Dorinel Umbrărescu. Acesta a câștigat anul trecut două contracte pentru construcția tronsoanelor de la Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania.
De asemenea, pe șantier a mai intrat și alt constructor român de autostrăzi, respectiv orădenii de la Trameco. Aceștia au câștigat contractul pentru construcția lotului Chiribiș – Biharia.
Rămâne de văzut dacă anul acesta va fi deschis și șantierul lotului din Autostrada Transilvania câștigat de o companie din Turcia, dar și când vor fi rezolvate problemele birocratice, precum exproprierile.
Pe locul doi în clasamentul proiectelor rutiere care primesc cei mai mulți bani în 2021 este Drumul Expres Craiova – Pitești, cunoscut ca Autostrada Ford. Pentru acest proiect se alocă suma de 763,48 milioane de lei, în creștere însă cu doar 15% față de nivelul cheltuit anul trecut. Și asta în condițiile în care este de așteptat ca Dorinel Umbrărescu să înceapă lucrările și pe tronsonul 3 al DX Craiova – Pitești. Rămâne de văzut dacă suma alocată va fi sufiecientă pentru plata lucrărilor.
Pe lotul trei urmează Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud), pentru care bugetul aproape că se dublează anul acesta, la 515,53 milioane de lei. În 2021 este de așteptat să înceapă lucrările și pe loturile 1 și 3 din sectorul sudic, după ce anul trecut turcii de la Alsim Alarko au demarat lucrările pe lotul 2.
Și Autostrada Sibiu – Pitești (A1), cel mai important proiect rutier al României, primește cu aproape 68% mai mulți bani, respectiv 477 milioane de lei, semn că anul acesta ar putea începe lucrările și pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești.
Mai departe, o alocare substanțială există și pentru mega-podul de la Brăila. Astfel, pentru Golden Gate-ul peste Dunăre este propusă suma de 419,95 de milioane de lei în 2021, cu peste 23% mai mare decât cea cheltuită anul trecut.
În clasament urmează Autostrada Sebeș – Turda (A10), cu o alocare de 209,62 milioane de lei în 2021, în scădere cu 25% față de nivelul cheltuit anul trecut. Anul acesta, autoritățile estimează finalizarea lucrărilor pe lotul 1, deschis parțial anul trecut circulației, și pe lotul 2.
Altă autostradă pentru care se alocă bani în 2021 este Lugoj – Deva. Pe acest tronson mai trebuie finalizată secțiunea faimoaselor tuneluri pentru urși, însă licitația aferentă acestora este însă suspendată.
Pentru cea mai așteptată autostradă, Ploiești – Brașov, alocarea scade însă de 5,5 ori. Și asta pentru că anul trecut s-a dat în folosință singurul tronson construit din viitoarea șosea peste Valea Prahovei, respectiv Râșnov – Cristian, iar următoarea sapă se va da poate abia peste cinci ani.
În loc de accelerarea planurilor de construcție, actualul ministru al Transporturilor a susținut varianta promovată de fostul ministru. Și anume: derularea unui contract de revizuire studiu de fezabilitate și proiect tehnic cu o durată de aproape patru ani. Abia la finalul acestui contract, Compania de Drumuri va putea lansa licitația pentru construcția efectivă a autostrăzii montane.