Chiar dacă două luni de zile au stat mai mult în casă decât pe-afară, iar numărul tranzacțiilor imobiliare din acea perioadă au scăzut, românii au recuperat decalajul în lunile ce au urmat. Iar când tragem linie la final de an, cifrele de la Agenția Națională de Cadastru arată că românii au cumpărat mai multe locuințe. La nivelul întregului an 2020 s-au tranzacționat 602.805 de imobile, cu 62.625 mai mult față de 2019.
Întrebată de ECONOMICA.NET în cadrul unei conferințe online organizată de Bucharest Real Estate Club, cum se vor reflecta creșterile salariiilor, a prețurilor la materialele de construcții și a transportului în prețul final, Antoanela Comșa, Directorul General al Gran Via România spune că nu vede o creștere explozivă.
„Eu nu văd o creștere explozivă. Trebuie să ne uităm și în piață. Avem multe proiecte, vorbim de cerere și ofertă, vor fi proiecte unde prețul va crește mai mult, între 3 și 10% pentru că sunt într-o zonă bună, unde lumea își doreste să locuiască și cererea este foarte mare, iar oamenii vor fi dispuși să plătească mai mult, dar văd o creștere de cel puțin 5-7% anul acesta”, a declarat Antoanela Comșa, General Manager, Gran Via Real Estate România.
Laurențiu afrasine, Managing Director în cadrul Akcent Development, spune că prețul la fier-beton a crescut cu 30%.
„Dezvoltarea depinde și de factori externi, cum e prețul fierului, manopera. Noi am beneficiat de aportul a 200 de vietnamezi, care sunt competitivi și lucrează la prețuri mult mai mici decât muncitorii români. Pe de altă parte, prețurile la materiale o să crească clar datorită contextului actual, și văd o creștere între 3 și 5% pentru apartmente, dar nu sștiu dacă o să aibă un impact foarte mare asupra consumatorului final”, este de părere Afrasine.
Un studiu realizat de RE/MAX România și Veridio arată că majoritatea specialiștilor din imobiliare văd pentru acest an o creștere de 10% a prețurilor la locuințe.
„Peste o treime (35%) dintre respondenți sunt de părere că prețurile caselor vor cunoaște creșteri de până la 10%, în timp ce 29% prevăd o stagnare a acestora. Scăderea este prognozată de doar 20% dintre participanții la studiul menționat.
Tot creșteri de preț indică și Dan Fleșariu, Head of Real Estate Transactions, în cadrul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România, care a declarat recent că „Volumul tranzacțiilor a fost similar cu cel din 2019, în timp ce prețurile au crescut per total cu 5% în 2020. Se observă o tendință de creștere a cererii pentru spații rezidențiale și, atât timp cât evoluția prețului menține o marjă rezonabilă și sănătoasă peste rata inflației, este de așteptat ca această tendință să se mențină”.