McLaren Artura, primul hibrid de serie al companiei britanice, dezvoltă 680 CP

Britanicii de la McLarean au prezentat astăzi modelul Artura, primul vehicul de serie al mărcii care ascunde sub capotă un sistem hibrid de propulsie.
Robert Stan - mie, 17 feb. 2021, 16:47
McLaren Artura, primul hibrid de serie al companiei britanice, dezvoltă 680 CP

Conform primelor date oferite de producător, McLaren Artura oferă șoferului o putere totală de 680 CP, generată de un motor termic V6 și unul electric. În timp ce micul motor electric de 95 CP este destinat furnizării de cuplu – 225 Nm – și are un rol important în accelerările bruște, performantul V6 de 3.0 litri alimentat cu benzină susține vitezele superioare cu cei 585 CP ai săi , adică aproape 200 CP/litru.

Grație acestui sistem de propulsie mașina poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 3 secunde și ar putea depăși cu mult 330 km/h dacă nu ar fi oprită de un limitator electronic.

Pentru a susține performanțele menționate, inginerii au dotat Artura cu un șasiu McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA) care va putea susține, cândva, și un sistem de propulsie 100% electric. Deocamdată, pentru a reduce cu 15% greutatea mașinii făcând astfel loc celei a bateriilor, inginerii au dezvoltat șasiul MCLA din materiale compozite. „Cada”, cum îi spun în glumă cei de la McLaren, a costat nu mai puțin de 50 de milioane de lire, aici intrând atât banii necesari cercetării cât și cei investiți pentru a putea produce noul șasiu la Rotherham, în Marea Britanie.

Dacă performanțele obținute astfel de Artura vor fi pe măsura așteptărilor, acest nou șasiu va fi împrumutat tuturor modelelor din gama producătorului. De altfel, planurile companiei prevăd ca întreaga sa linie de produse să treacă la propulsia hibridă până în 2026 și la cea electrică până în 2030.

McLaren caută soluții optime pentru electrificare

E greu să găsești un sunet care să îl egaleze pe cel al actualelor motoare McLaren. Ca și Ferrari, Lamborghini sau Porsche, producătorul britanic de mașini de înaltă performanță are propria cale de a construi un motor și un mod aparte de a gestiona sunetul produs de sistemul de evacuare. La fel, țăpătul ascuțit al cauziucurilor care mușcă asfaltul are o rezonanță unică. Ei bine, în epoca mașinilor hibride și electrice, aceste sunete atât de apreciate de clienții McLaren sunt greu de reprodus. La fel ca și stabilitatea și răspunsul prompt la comenzile șoferului.

Tesla este prima companie care a produs o mașină electrică pe care un pasionat de vehicule de înaltă performanță o poate lua în calcul atunci când este decis să facă o nouă achiziție. A urmat Porsche cu al său Taycan, iar cu doar câteva zile în urmă Audi a prezentat noul e-tron GT. Toate acestea respectă majoritatea cerințelor unui împătimit al mașinilor sport, dar nu pe toate.

Pentru că unele companii rivale au reușit să producă bolizi electrici, dar mai ales pentru că în viitorul deloc îndepărtat pe unele piețe nu vor mai putea fi vânzute mașini cu motoare termice cei de la McLaren încearcă din răsputeri să găsească soluția optimă de a transforma un vehicul sportiv alimentat cu benzină într-unul care se deplasează strict electric și cară după el câteva sute de kilograme de baterii.

Conform directorului de achiziții al McLaren, Ruth Nic Aoidh, compania ar putea produce și mâine o mașină electrică performantă, dar greutatea bateriilor existente în prezent „ar distruge toate atributele care fac din McLaren un McLaren”. Tocmai de aceea ea susține că McLaren are nevoie de mai mult timp pentru a regândi modul în care construiește vehiculele, încercând, de asemenea, să-și revizuiască modelul de afaceri pentru a genera venituri inclusiv din vânzarea unor noi tehnologii către alți producători auto.

Producător de nișă versus grupuri multinaționale

Chiar și pentru companiile cu buzunare adânci precum Volkswagen AG, Ferrari sau Tesla Motors dezvoltarea vehiculelor electrice este o propunere costisitoare care afectează puternic resursele de capital. La fel, în cazul mărcilor deținute de gruprui importante din industria auto, așa cum este Bentley – divizie a Volkswagen sau Jaguar – divizia a Tata Motors, costurile dezvoltării de mașini electrice sunt majore, dar sunt susținute de grup.

În schimb, pentru producători de nișă precum McLaren lipsa susținerii financiare este o provocare majoră. Anul trecut, compania britanică a anunțat că va trebui să concedieze circa 1.200 de angajați – mai mult de un sfert din forța de muncă – din cauza efectelor economice ale pandemiei. Și asta după ce a redus costurile de producție până la limita acceptabilă pentru o companie care dezvoltă mașini de înaltă performanță.

În ciuda faptului că publicul percepe McLaren ca pe o companie bogată pentru că vinde mașini ale căror prețuri se încadrează între 120.000 și 750.000 de lire sterline, trebuie spus că profitul nu este nici pe departe cel estimat. În 2019, de exemplu, compania a vândut la nivel mondial 4.662 de mașini fără a genera un profit considerabil. Ei bine, în 2020, estimările arată vânzări de doar 1.700 de unități și este greu de crezut că britanicii vor putea raporta profit.

În acest context, McLaren Artura, cu al său preț de bază de 185.500 de lire sterline, reprezintă doar „emoția hibridă” care precede „furtuna electrică”. Dar lucrurlie vor avansa în acestă direcție mult mai încet decât în cazul altor producători.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...