MedLife: Cel mai probabil, tulpina britanică a devenit deja dominantă în marile orașe din România

Sistemul Medical MedLife continuă studiul de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 și anunță noi rezultate privind cazurile de infectare cu tulpina britanică depistate pe teritoriul României. În această etapă a cercetării, specialiștii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie a.c. de la pacienți testați pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 conțin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Acestea provin de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj - 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.
Economica.net - joi, 18 feb. 2021, 18:21
MedLife: Cel mai probabil, tulpina britanică a devenit deja dominantă în marile orașe din România

Astfel, numărul cazurilor de infectare cu varianta britanică a cornavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge la 79, în mai puțin de două luni.

„Dacă în urmă cu două săptămâni anunțam că prevalența cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conținând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național. Astfel, România ar fi printre primele țări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului. Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități, respectiv carantinarea pe zone în funcție de prevalența locală a infectărilor, au funcționat și probabil vor trebui menținute în continuare” a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

„Previziunele colegilor mei din ultimele săptămâni s-au confirmat, se pare că tulpina britanică a devenit deja dominantă cel puțin la nivelul marilor orașe. Este o informație extrem de valoroasă pentru strategia de gestionare a pandemiei la nivel național. Gândiți-vă că Germania a anunțat ieri că infecțiile cu noua tulpină britanică au crescut și la ei de la 6 la 22% în 2 săptămâni, iar noile rezultate i-au ajutat să ia noi decizii în ceea ce privește măsurile de siguranță. Suntem foarte mândri că putem să susținem acest efort atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și financiare pentru a putea urmări în dinamică evoluția acestui virus la nivel local și implicit a noilor tulpini pentru a veni în sprijinul autorităților române. Vestea bună este că, momentan, nu am identificat pe loturile de probe analizate mutațiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia. Totuși, vom continua procesul de secvențiere, tocmai pentru a identifica timpuriu apariția unor posibile noi tulpini și a anunța în timp util autoritățile, astfel încât acestea să poată acționa imediat”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO al grupului MedLife.

Vaccinarea și măsurile de protecție rămân cele mai eficiente arme în lupta cu virusul

Potrivit experților internaționali în sănătate publică, toate cele trei vaccinuri disponibile pe piața europeană (Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca) sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus aflate în circulaţie, inclusiv împotriva tulpinii britanice. Pe de altă parte, specialiștii nu exclud nevoia de adaptare a vaccinului, pe viitor, pentru a face față noilor mutații ale virusului.

„Multe persoane se tem că vaccinurile dezvoltate ar putea fi ineficiente pentru diverse mutații ale virusului, însă datele analizate până acum la nivel internațional ne arată că niciuna dintre noile tulpini ale virusului nu a reușit să elimine în totalitate nivelul de anticorpi produs de vaccin. Oamenii trebuie să aibă încredere în știință, în eforturile depuse de experții din sănătate. În momentul de față, nu avem motive reale de îngrijorare în privința eficienței vaccinurilor”, a spus Mihai Marcu Președinte și CEO MedLife.

În egală măsură, specialiștii atrag atenția asupra importanței respectării măsurilor de siguranță, chiar și în contextul vaccinării, pentru a minimiza posibilele riscuri provocate de noile tulpini ale virusului.

„Avem în derulare un alt studiu cu privire la imunizarea post-vaccin, primul de o asemenea anvergură în România. Colegii mei au reușit să avanseze cu noi concluzii pe care, cel mai probabil, le vom face publice săptămâna viitoare. Am crescut eșantionul, iar datele preliminare arată că eficiență în ceea ce privește dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se păstrează, însă au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după prima doză. Este foarte important ca românii să înțeleagă că măsurile de protecție rămân valabile și post-vaccinare, iar masca este în continuare obligatorie chiar și după vaccinare. Doar prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție vom putea gestiona evoluția pandemiei și reîntoarcerea la o viață cât mai apropiată de normalul cu care eram obișnuiți în urmă cu un an”, a adăugat Mihai Marcu.

Investiții de aproximativ jumătate de milion de euro în cercetare medicală, în ultimul an

În calitate de lider și mai ales, de companie cu capital românesc, MedLife a pus bazele unui centru local de cercetare, menit să sprijine eforturile autorităților în lupta cu pandemia de coronavirus. Astfel, compania a desfășurat în ultimul an 7 studii, toate realizate pro-bono, cu resurse proprii.

„Cercetarea presupune eforturi importante, iar MedLife face acest lucru exclusiv cu resurse proprii. Valoarea investiției în cercetare de la debutul pandemiei este de aproximativ 500.000 EUR și nu ne oprim aici. Vom continua să ajutam sectorul public, împărtășind toate rezultatele studiilor referitoare la pandemie și la evoluția virusului cu Ministerul Sănătății. Avem nevoie de soluții autohtone pentru a putea răspunde promt următoarelor alerte epidemiologice”, a declarat președintele grupului MedLife.

Sistemul Medical MedLife a început primul studiu de cercetare în luna aprilie 2020, fiind primul și cel mai amplu studiu din Europa Centrală și de Est privind gradul de imunizare naturală a populației pentru Covid 19. De la începutul pandemiei și până în prezent, MedLife a derulat 7 studii, oferind autorităților informații importate cu privire la imunizarea naturală a populației, la nivel național și în focare specifice, evoluția în dinamică a anticorpilor împotriva COVID 19, originea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmiterea sau prezența altor tulpini.

În prezent compania are în derulare studiul de secvențiere a virusului prin care urmărește evoluția virusului și apariția noilor tulpini, precum și un alt studiu cu privire la gradul de imunizare a populației post-vaccinare.

 

Te-ar mai putea interesa și
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. Și colaborarea cu stațiile ITP a fost afectată....
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...