Anul acesta se poartă ECO. Produsele ecologice câştigă tot mai mulţi adepţi

De la materiale de ambalare sau textile până la echipamente tehnologice și autoturisme electrice, opțiunea pentru produse ecologice câștigă teren în fața alternativelor tradiționale, iar opțiunile ECO sunt astăzi mai mult decât oricând la modă, în întreaga lume.
Economica.net - lun, 22 feb. 2021, 07:28
Anul acesta se poartă ECO. Produsele ecologice câştigă tot mai mulţi adepţi

Echipamentele de printing ecologice Kyocera asigură consum redus de energie și costuri mici de întreținere.

În urmă cu 10-15 ani, în afara acelor A-uri destul de căutate la produsele electrocasnice, orice inițiativă cu componentă ecologică era greu de digerat în România. Prea puținul – de la bani, până la educație și informație – determină decizii diferite.

Alegeri ECO la nivel individual

Între timp, situația a evoluat semnificativ. Am început să colectăm selectiv, suntem tot mai atenți la ceea ce punem în coșul de cumpărături și în stomac, altfel spus alegerile noastre tind să țină seama tot mai mult de factorul ecologic, pentru sănătatea noastră și a mediului în care trăim.

Poate că “de vină” sunt știrile despre încălzirea globală și soarta nesigură a ursului polar, purificatorul din sufragerie ai căror indicatori cresc de la o zi la alta, subvențiile acordate de stat pentru proiecte eco sau – pur și simplu – dorul după ierni înzăpezite…

Ceva se întâmplă, fără nici un dubiu: cu planeta, cu noi toți. Alegerile responsabile își fac locul, încet, dar sigur. În 2020, în România, piața autoturismelor ecologice a crescut cu peste 33% față de anul anterior, chiar dacă reprezintă abia puțin peste 7% din totalul întregii piețe auto.

Produsele eco sunt “cool” atât prin componenta de responsabilitate, dar și din perspectivă economică, traducându-se printr-un cost mai redus al exploatării.

La nivel de produs, ecologic înseamnă responsabilitate față de mediu și avantaje pentru consumator

Aceste două caracteristici esențiale – responsabilitate și cost redus – au fost constante și în strategia Kyocera, care în 1992 patenta tehnologia ECOSYS aplicată echipamentelor de printing.
Imprimantele și multifuncționalele ECOSYS generează o amprentă redusă de carbon, mai puține deșeuri și au costuri mai reduse de tipărire în comparație cu alte produse similare. Altfel spus, produse mai sănătoase pentru mediu și mai avantajoase pentru buzunarul consumatorului.

Prin ce se traduce tehnologia ECOSYS?

KYOCERA a dezvoltat pentru prima oară în industrie un sistem de tipărire fără cartuș pentru imprimantele laser, având în vedere reducerea impactului asupra mediului (Ecologie), minimizarea costurilor de exploatare (Economie) și asigurarea unei integrări simplificate a echipamentelor sale în infrastructurile existente (Sisteme).

În plus, consumul de energie electrică al echipamentelor în modulul stand-by – și timpul implicit necesar pentru a intra în acest mod – au un impact important asupra consumului total de energie al dispozitivelor.
De aproape 30 de ani, Kyocera reprezintă un standard în materie de tipărire ecologică. 99% dintre produse sunt catalogate ca verzi: ceea ce înseamnă că aproape toate produsele KYOCERA sunt proiectate pentru ține seama de factorul ecologic.

Nu în ultimul rând, KYOCERA a creat un material special de ambalare a produselor, din pastă turnată, pentru a proteja alimentatoarele de hârtie ale imprimantelor în timpul expedierii și a reduce impactul asupra mediului înconjurător, inovație care a fost în repetate rânduri premiată de analiștii din industrie.

Pentru strategia sa ecologică, inovațiile și proiectele care le susține, KYOCERA a fost recent aleasă de către Wall Street Journal în TOP 100 companii cu viziune și acțiuni concrete de protejare a mediului înconjurător.

Deciziile individuale cumulate – vectori ai schimbării

Desigur, sunt sute, mii sau greu de numărat companiile care fac eforturi, au inițiative și dezvoltă proiecte complexe cu obiectivul de a proteja mediul înconjurător. Iar acest lucru nu poate fi decât îmbucurător.
În paralel cu inițiativele private, proiectele derulate de către stat sunt extrem de importante pentru a da un sens strategic tendințelor ecologice.

Dar, în cele din urmă, o responsabilitate egală îi revine și consumatorului individual. Totalul este suma unor părți mai mici, iar fiecare decizie contează!

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...