Tehnologia GPL ajută Dacia să atingă ținta de reducere a poluării

Directorul al centrului de inginerie Renault Technologie Roumanie, Alexander Simionescu, este de părere că tehnologia GPL va ajuta Dacia să atingă țintele impuse prin reglmentările CAFE.
Robert Stan - lun, 22 feb. 2021, 09:12
Tehnologia GPL ajută Dacia să atingă ținta de reducere a poluării

Conform oficialilor Dacia tehnologia GPL este acum integrată în România de echipele de ingineri de la Renault Technologie Roumanie, fiind complet instalată în procesele de fabricație de la uzinele Dacia din Mioveni. Echiparea este disponibilă pe toată gama Dacia și oferă o alternativă mai puțin poluantă în cazul vehiculelor cu motor cu ardere internă. În 2020, 26% din mașinile care au ieșit de pe linia de montaj a uzinei de la Mioveni au avut instalate sisteme GPL direct în fabricație.

„Tehnologia GPL ajută la atingerea prevederilor normelor CAFE și este integrată de echipele noastre de ingineri aici, în România, pe motorizările existente în gamă. Emisiile de CO² sunt mai scăzute cu 11%  față de versiunea pe benzină. Lucrăm îndeaproape cu colegii din uzine, astfel încât să livrăm clienților noștri o alternativă mai curată, simplă și competitivă”, a declarat Alexander Simionescu, director al centrului de inginerie, Renault Technologie Roumanie.

10.300 de vehicule cu GPL vândute de Dacia în România

Începând de anul trecut Dacia a adoptat denumirea comercială ECO-G pentru versiunile echipate cu motoare cu alimentare mixtă benzină/GPL. În 2020, pe piața din România, au fost vândute peste 10.300 de vehicule cu astfel de sisteme de propulsie, ceea ce echivalează cu aproape 23% din totalul înmatriculărilor mărcii. Pe modele, ponderea cea mai importantă a versiunilor ECO-G a fost înregistrată în cazul Sandero (44%), urmat de Logan (29% din total). În 2020, Dacia a fost lider pe segmentul GPL, această motorizare fiind existentă pe toată gama VP în Europa.

Prețul scăzut al carburantului GPL, emisiile reduse de CO2 și existența unei rețele extinse de stații de încărcare disponibile la nivelul întregii țări, sunt doar câteva dintre argumentele care explică succesul gamei Dacia ECO-G. La acestea se adaugă un atu major, apreciat de clienții care parcurg distanțe mari: este vorba de autonomia vehiculului, care poate ajunge la 1.300 de kilometri.

Motorizarea ECO-G, bine primită în Europa

Având costuri de producție și de achiziție mai mici decât hibridele (HEV) și mult sub prețurile solicitate de comercianți pentru autoturismele 100% electrice, mașinile alimentate dual benzină – GPL par să fi devenit noua atracție a românilor. Raportul ACEA pentru 2020 arată că anul trecut înmatriculările de astfel de mașini s-au majorat în România cu nu mai puțin de 555,7%, de la 1.415 unități în 2019, la 9.278 unități. E drept că există state europene care au crescut mai puternic decât România, însă asta s-a întâmplat la valori mult reduse ale înmatriculărilor. De exemplu, chiar dacă Ungaria a raportat o creștere de 2.292,3%, ea a avut loc de la 13 unități în 2019 la 311 în 2020. La fel și Lituania care a crescut cu 800%, dar doar de la 9 unități la 81.

Este demn de menționat că majorarea puternică a înmatriculărilor de autoturisme alimentate dual benzină – GPL a urcat piața românească pe locul patru în Europa, după liderul binecunoscut și autoritar Italia (125.079 unități în 2020), Franța (16.965 unități) și Germania (13.703 unități).

Pentru a găsi sursa acestei majorări a înmatriculărilor de autoturisme noi alimentate cu benzină și GPL nu trebuie căutat mult. Datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) arată clar că din totalul de 9.278 de astfel de mașini vândute în 2020, nu mai puțin de 9.120 au purtat marca Dacia. În afara mărcii românești, doar francezii de la Renault au mai contabilizat notabil în vânzările de mașini benzină – GPL: 154 unități. Din gama Dacia, cel mai căutat model cu astfel de sistem de propulsie este Logan, cu 5.017 unități comercializat în 2020. Pe locul următor se găsește Sandero, cu 3.319 unități, iar pe trei Duster cu 784 unități.

Și nu doar în România, piața mașinilor cu motoare alimentate dual benzină – GPL a fost influențată de Dacia. În special în Italia, dar și în Franța, Germania sau Spania, tot această marcă a contrinuit major la creșterea vânzărilor.

De altfel, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, fostul șef al Automobile Dacia, Christophe Dridi, declara pentru LifeNews.ro că ideea dotării mașinilor Dacia, din uzină, cu sisteme de alimentare cu GPL se dovedește una extrem de avantajoasă.

„Cred că alimentarea cu GPL este un răspuns foarte bun la problema reducerii emisiilor. Ca idee, la fiecare 100 km o mașină cu GPL emite cu 15 grame de CO2 mai puțin decât una alimentată cu benzină. Pe lângă faptul că tot mai mulți clienți sunt interesați de reducerea poluării, alimentarea cu GPL e și mai ieftină. Gazul e la jumătatea prețului benzinei. Vorbim despre o diferență majoră de costuri pentru client. Și, peste emisii și cost reduse, cu alimentarea duală ai o autonomie mult mai mare. Ca să nu mai vorbim de faptul că, spre deosebire de alte sisteme de propulsie, găsești GPL peste tot în România”, explica Christophe Dridi.

– Luca de Meo, Renault: Dacia va cuceri lumea abia peste 10 ani
– Continuă scăderea producției de mașini a uzinelor din România

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...